BaneBasen skal sikre digital bevaring af jernbanehistoriske fotos

I arkiver, foreninger og private samlinger ligger der kolossale mængder af jernbanehistoriske fotos. Uanset hvor omhyggeligt dias, negativer og aftryk opbevares, trues de alle af ”tidens tand” – og den ”gnaver” hurtigt! Derfor er det ekstremt vigtigt at der skabes digitale kopier. Sikringen af de digitale kopier af det fotografiske materiale (og data om billederne) kræver up-to-date teknisk udstyr. Det kan være en økonomisk udfordring for den enkelte samling.   

Derfor er en række jernbaneinteresserede den 25. september 2021 gået sammen om at stifte foreningen Banebasen. Foreningens formål er først og fremmest – i digital form – at sikre bevarelsen af billeder af jernbane- og sporvejshistorisk karakter og inden for en rimelig hurtig tid at gøre billederne tilgængelige. Banebasen er stiftet af Dansk Jernbane-Klub (DJK), Nordsjællands Jernbane-Klub (NSJK), Sporvejshistorisk Selskab (SHS) og forlaget Banebøger. Foreningen håber fremover at optage yderligere klubber, foreninger, museer og virksomheder, der ønsker at bevare billeder mv. i henhold til Banebasens formål.

Banebasen skal tilbyde at opbevare de digitale billedfiler (og tilhørende data) under optimale tekniske forhold og på sigt skabe en portal for formidlingen samt bistå medlemmerne med råd og dåd mht. scanning, registrering mv.

De tilsluttede foreninger udfører selv scanningsarbejdet, og det scannede originalmateriale forbliver hos dem. Blot lægges der også digitale kopier i BaneBasen, med deraf følgende sikkerhed for at de altid er optimalt lagret og at der findes backup.

De fire stiftere er alle i gang med at digitalisere større fotosamlinger, som vil indgå i Banebasen.  Mindre klubber, som ikke selv har kræfter og økonomi til at deltage direkte i Banebasen, kan – ligesom privatpersoner – henvende sig til en af stifterne af Banebasen, hvis de mener de har billedsamlinger der bør bevares.

I praksis vil Banebasens arbejde i første fase (1-2 år) være koncentreret om at opbygge de fornødne tekniske rammer for opbevaring og registrering af modtaget materiale i en fælles database. I anden fase skal den fornødne platform for tilgængeliggørelse af materialet realiseres.

Navnet Banebasen blev tilbage i 2002 "opfundet" af Jens Vestergaard og Jan Forslund, som har stillet det til rådighed for den nye forening, der desuden har nydt godt af bevillinger fra Forslund Jernbanefond.

Banebasen kan kontaktes pr. mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Newsflash

jul og veterantog

Også i år er der mulighed for at køre veterantog op mod jul. 

Generelt skal der bæres mundbind på alle julekørslerne fra december måned.

Nordsjællands veterantog

kører juletog lørdage og søndage fra den 27 november og indtil jul. Der køres til jul på Kronborg og juletog langs Nordkysten.

Læs mere

Vestsjællands veterantog

Kører juletog mellem Høng og Gørlev 11, 12, 18 og 19 december

Læs mere

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm

Jul på Museet den 11 og 12 december

Læs mere

Hedeland Jernbane

Alle lørdage og søndage i december indtil jul er der kørsel med jernbanen

Læs mere

Maribo - Bandholm

Juletog den 11. december

Læs mere

Limfjordsbanen

Kører juletog mellem Aalborg og Østhavnen og mellem Aalborg og Skørping alle søndage indtil jul.

Læs mere

Sydjyllands veterantog

Kører juletog mellem Vejle og Grejsdalen den 4 og 5 december.

Læs mere

Syd Fyenske Veteranbane

Kører juletog mellem Faaborg og Korint 4 og 5 december

Læs mere

Veteranbanen Bryrup Vrads

Kører juletog alle lørdage og søndage indtil jul i december

Læs mere

27-11-2021


 

Jernbanens røntgenbillede

Banen bliver røntgenfotograferet, så den er i topform

Ved at scanne jernbanen med en særlig laser får Banedanmark et præcist overblik over hver eneste kurve og kvist i sporet. Scanningen foregår ved hjælp af en stor, gul maskine på skinnerne og giver et enormt præcist billede af hver enkelt lille detalje i sporet. Værktøjet er er en stor hjælp i arbejdet med at bygge fremtidens grønne jernbane.

Læs mere på Banedanmarks hjemmeside

26-11-2021


 

Bevaring af jernbanehistoriske foto

En række jernbaneinteresserede foreninger er gået sammen om at stifte foreningen Banebasen.

Foreningens formål er først og fremmest – i digital form – at sikre bevarelsen af billeder af jernbane- og sporvejshistorisk karakter og inden for en rimelig hurtig tid at gøre billederne tilgængelige. Banebasen er stiftet af Dansk Jernbane-Klub (DJK), Nordsjællands Jernbane-Klub (NSJK), Sporvejshistorisk Selskab (SHS) og forlaget Banebøger.

Læs lidt mere her


 

BANEBOGKLUBBEN Informationsbrev november 2021

BANEBOGKLUBBEN Informationsbrev november 2021


 

50 år siden sporvognene blev nedlagt i Århus

I år er det 50 år siden sporvognen i Århus blev nedlagt.

Se foto i Stiftstidende


 

Jernbanen - Foreningsnyt nr. M3 - 2021

Foreningsnyt nr 3 er på vej til postkasserne

04-10-21


 

Generalforsamling i DJK den 31. oktober

19. september

Der indkaldes til DJK’s 61. generalforsamling, 

Søndag den 31. oktober 2021 kl. 13.00
Energicenter Voldparken, Kobbelvænget 65, 2700 Brønshøj

Dagsorden og regnskab findes her