BaneBasen skal sikre digital bevaring af jernbanehistoriske fotos

I arkiver, foreninger og private samlinger ligger der kolossale mængder af jernbanehistoriske fotos. Uanset hvor omhyggeligt dias, negativer og aftryk opbevares, trues de alle af ”tidens tand” – og den ”gnaver” hurtigt! Derfor er det ekstremt vigtigt at der skabes digitale kopier. Sikringen af de digitale kopier af det fotografiske materiale (og data om billederne) kræver up-to-date teknisk udstyr. Det kan være en økonomisk udfordring for den enkelte samling.   

Derfor er en række jernbaneinteresserede den 25. september 2021 gået sammen om at stifte foreningen Banebasen. Foreningens formål er først og fremmest – i digital form – at sikre bevarelsen af billeder af jernbane- og sporvejshistorisk karakter og inden for en rimelig hurtig tid at gøre billederne tilgængelige. Banebasen er stiftet af Dansk Jernbane-Klub (DJK), Nordsjællands Jernbane-Klub (NSJK), Sporvejshistorisk Selskab (SHS) og forlaget Banebøger. Foreningen håber fremover at optage yderligere klubber, foreninger, museer og virksomheder, der ønsker at bevare billeder mv. i henhold til Banebasens formål.

Banebasen skal tilbyde at opbevare de digitale billedfiler (og tilhørende data) under optimale tekniske forhold og på sigt skabe en portal for formidlingen samt bistå medlemmerne med råd og dåd mht. scanning, registrering mv.

De tilsluttede foreninger udfører selv scanningsarbejdet, og det scannede originalmateriale forbliver hos dem. Blot lægges der også digitale kopier i BaneBasen, med deraf følgende sikkerhed for at de altid er optimalt lagret og at der findes backup.

De fire stiftere er alle i gang med at digitalisere større fotosamlinger, som vil indgå i Banebasen.  Mindre klubber, som ikke selv har kræfter og økonomi til at deltage direkte i Banebasen, kan – ligesom privatpersoner – henvende sig til en af stifterne af Banebasen, hvis de mener de har billedsamlinger der bør bevares.

I praksis vil Banebasens arbejde i første fase (1-2 år) være koncentreret om at opbygge de fornødne tekniske rammer for opbevaring og registrering af modtaget materiale i en fælles database. I anden fase skal den fornødne platform for tilgængeliggørelse af materialet realiseres.

Navnet Banebasen blev tilbage i 2002 "opfundet" af Jens Vestergaard og Jan Forslund, som har stillet det til rådighed for den nye forening, der desuden har nydt godt af bevillinger fra Forslund Jernbanefond.

Banebasen kan kontaktes pr. mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.