danskjernbaneklub.dk
  • Hjem
  • Om DJK
  • Medlem
  • Veteranbaner, museum & afd.
  • Aktiviteter
  • Bladet Jernbanen og media
  • Jernbanebøger
  • Nyheder og links

Hvem er vi?

Vi passer på toget

DJK arkiv

Bliv aktiv i foreningen

Kontakt DJK

Bliv medlem

Jernbaneartikler Database

Jernbanearkivalier

Bog nyt i juni

Danmarks Jernbanemiljøer

Spor af jernbanens fysiske kulturarv.
Danmarks Jernbanemiljøer præsenterer i udvalgte temaer jernbanens fysiske kulturarv, som den har manifesteret sig i land og by gennem de sidste 175 år. Noget er nyt, noget er endnu bevaret og i funktion, noget er truet, og andet er forsvundet som følge af den teknologiske eller generelle samfundsmæssige udvikling. Ved hjælp af Flemming Wedells smukke fotografier optaget gennem en årrække peger bogens forfattere på den righoldige og væsentlige jernbanehistorie, der findes overalt i landskabet.

Forfatter: René Schrøder Christensen & Lars Bjarke Christensen
Forlag: Syddansk Universitetsforlag og Dansk Jernbanemuseum
Udgivelsesår: 2022
Antal sider: 228
Indbinding: Hardback
Størrelse: Bredde 25 cm Højde 28 cm
Normalpris: kr. 299,00
Varenummer: 1181

Klik her for at bestille bogen.


Bogenseslagteren

Historien om en lokalbane Bogense-Odense
I årtier var banen mellem Odense og Bogense en del af den danske infrastruktur. Den blev åbnet i 1882 og nedlagt i 1966. Men de første tanker om anlægget skrev sig tilbage til 1870’ernes begyndelse, og først i 1972 kunne det sidste tilbageblevne stykke fra Odense til Haustrups Fabrikker mellem Snapind og Næsby lukkes ned.
Det var dog langt fra nogen selvfølge, at Nordfyn og Sletten skulle have en jernbane. Det var heller ikke nogen selvfølge, at den skulle organiseres som et fælleskommunalt aktieselskab, der var etableret for lånte penge. I bogen fortælles derfor ikke blot om banen og dens betydning, men også om interessenterne og selskabet bag.

Forfatter: Steen Ousager
Forlag: Syddansk Universitetsforlag og Dansk Jernbanemuseum
Udgivelsesår: 2022
Antal sider: 578
Indbinding: Hardback
Størrelse: Bredde 22 cm Højde 28,5 cm
Normalpris: kr. 449,00
Varenummer: 1182

Klik her for at bestille bogen.

Togsommer 2022

Sommerattraktioner med jernbaneforbindelse

Her finder du de fleste steder at besøge i Danmark, der har en form for forbindelse til tog og skinner! 
Oplev og nyd en tur i ældre jernbanemateriel og det idylliske landskab langs en museumsjernbane, nyd udsigten og glade mennesker.
Forundre dig over historien på et af jernbanemuseerne.
Lej en skinnecykel og kør for egen kraft på en naturskøn nedlagt jernbanestrækning. Nyd skovens stille ro, fuglesang og køernes brølen kun forstyrres af lyden af jernhjul, der kører på stålskinnerne.

Limfjordsbanen, Foto: John Lykholt

Veterantog DJK     Veterantog øvrige   Smalsporede baner

Museer  Skinnecykler

Tjek altid datoer og tidspunkter!
Kontroller altid datoer og tidspunkter. Veteranbaner kan blive nødsaget til at aflyse med kort varsel. Det er gammelt materiel der køres med og selv om vi selvfølgelig håber noget andet kan aflysning blive nødvendigt.

Men som vi plejer at sige - har en dejlig togsommer!


DJK veteranbaner  


2 Limfjordsbanen - damptog omkring Aalborg

www.limfjordsbanen.dk

Limfjordsbanen holder til i Aalborg Privatbaners gamle 18 sporede ringremise i Aalborg siden 1973. Damplokomotivet FFJ nr. 34 fra privatbanen er trækkraft på tog der kører fra Skørping i syd til Aalborg Lufthavn i nord eller ad havnebanen til Østhavnen i Aalborg. Banens vogne er ældre toakslede trævogne med åbne endeperroner fra danske privatbaner.


4 Mariager Handest Veteranjernbane

www.mhvj.dk

Foto: Asger Christiansen

MHVJ har siden 1970 kørt veterantog på den 17 km. lange strækningen mellem Mariager og Handest. Strækningen er en del af den nedlagte privatbane Mariager – Fårup - Viborg Jernbane der blev åbnet i 1927 og nedlagt i 1966. Veteranbanen har i dag fungeret længere end privatbanen kom til. Gennem årene er der opbygget en stor samling historisk jernbanemateriel. Togrejsen anno 1930 genskabes som på en af de dengang talrige danske privatbaner. Endestationen er den velbevarede og nu fredede Handest Station.


 

16 Veterantog Vest

www.veterantogvest.dk

Foto: Simon Mosbjerg Mørch

Med basis i den gamle remise i Bramminge køres der med veteranmotortog over det meste af Jylland og Fyn. Veterantog Vest er Dansk Jernbane-Klubs center for vinrøde motor- og stålvogne. Materiellet stammer især fra DSB-sidebaner i perioden 1950- 1970. Veterantog Vest kører åbne udflugtstog mellem Bramming og Lunderskov.


24 Vestsjællands Veterantog

www.dit-veterantog.dk

Foto: Preben Kure Larsen

VSVT har værksted og remise i Høng. Sommertog køres i Vestsjælland med Triangelvogne fra 1920’erne. Vestsjællands Veterantog kører veterantog overalt på Sjælland. Toget består af damplokomotivet OHJ 38 og toakslede „rystevogne" fra 1920’erne med åbne endeperroner, som frem til 1950’erne bl. a. kørte på Nordvestbanen og som gennemgående vogne til privatbanerne. Også her kan man også leje „sit eget” med op til 200 rejsende. I cafévogn er der mulighed for at få forfriskninger.


25 MY Veterantog

Foto: Niklas Havresø

www.myveterantog.dk

My Veterantog holder til i Hundested, men kører kortere ture på Sjælland og åbne tog og særtog over hele landet. Toget fremføres af MY 1126 med røde B vogne med hyggelige kupeer og bløde sofaer (litra A, B, BD og Bn). Oplev stemningen fra Intercitytog anno 1974 med MY veterantog.


29 Blovstrød Banen

www.blovstrodbanen.dk

Foto: Jan Forslund

Banen ligger ved det gamle Blovstrød Teglværk ved Allerdød, som førhen havde betydelige transporter af materialer på sit eget smalsporsnet. Banens længde er ca. 1,2 km fra Blovstrød Hallen via Teglværket til Oskar Jensens Bro. Blovstrød Banen er Dansk Jernbane-Klubs afdeling for smalsporsmateriel. Sporvidden er her 700 mm. Banen råder over såvel damp- som motorlokomotiver. Vognmateriellet består primært af restaurerede roevogne tilpasset til at køre med passagerer.


32 Museumsbanen Maribo Bandholm 

www.museumsbanen.dk

Foto: Jan Forslund

Danmarks ældste veteranbane – oprettet af Dansk Jernbane-Klub i 1962. Banens hjemmebane er Lollands første jernbanestrækning, der åbnede mellem Maribo og Bandholm i 1869. Den oprindelige station i Bandholm der nu er fredet og indgår i et fint jernbanemiljø til glæde for banens pasagerer og filmproducenter. I den anden ende af banen råder Museumsbanen over en velbevaret rundremise og to nye vognmagasiner og her opbevares og vedligeholdes det rullende materiel. 30 damplokomotiver, motorlokomotiver og vogne af forskellig art findes hos banen. De ældste er bygget i 1800-tallet. Hos Bandholmbanen kan man opleve stemningen ved en togrejse omkring starten af 1900’tallet med liv på stationen. Der køres også på Lollandsbanens strækninger.


33 H 783-gruppen

www.h783.dk

Gruppen renoverer damplokomotivet H 783 i Gedser remise. Her bruges mange gode kræfter på at renovere damplokomotivet H783 og få det i drift igen. Gruppen hjælpe også til med at vedligeholde Gedserbanen som er en del af aftalen omkring husleje. I Gedser remise er der også en udstilling af jernbanemateriel og der køres også veterantog i sommerperioden med udgangspunkt i remisen.   


Andre veteranbaner


13 Veteranbanen Bryrup–Vrads


www.veteranbanen.dk

Foto: Simon Mosbjerg Mørch

Veteranbanen Bryrup-Vrads kører veterantog på den 5 km lange strækningen mellem Bryrup - Vrads, der er en del af den nedlagte Horsens-Bryrup-Silkeborg Jernbane, som blev lukket i 1968. Turen går fra Bryrup gennem et skovområde forbi søerne Kvindsø, Kulsø og Snabe Igelsø til Vrads station kaldes "Danmarks Smukkeste Jernbane"


17    Sydjyllands Veterantog, Lunderskov


www.sjvt.dk

Foto: Simon Mosbjerg Mørch

Kører veterantog mellem Vejle og Jelling på søndage i sommerperioden.
Togene fremføres af TKVJ nr 12 eller Diesellokomotivet HHJ Dl 11 eller MT 152 


22  Syd Fyenske Veteranjernbane

www.veteranbanen-faaborg.dk

Foto: Simon Mosbjerg Mørch 

Syd Fyenske Veteranjernbane (SFvJ) kører veterantog på jernbanen mellem Faaborg og Korinth og strækningen er en del af Ringe – Faaborg Banen (RFB), der blev åbnet 1. april 1882. Banen holder til i Syd Fyenske Jernbaners gamle remiseanlæg i Faaborg. SFvJs tog repræsenterer dansk jernbanehistorie fra 1950’erne. 


23  Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm

www.sporvejsmuseet.dk 

Et kørende museum. Du oplever kollektiv transport som den tog sig ud i slutningen af 1800- og i 1900-tallet.
Der er kørende sporvogne fra de 3 danske sporvognsbyer København, Odense og Aarhus og fra en lang række byer i Europa. Sågar en sporvogn fra Melbourne i Australien kan opleves.
Sporvognene kører normalt hver 10. minut og når entreen er betalt, er det gratis at køre med de elektriske sporvogne hele dagen. Turen går gennem museet og ud i skoven til endestationen Eilers Eg hvor cafévognen er placeret og du kan indtage købt eller medbragt mad.
I busudstillingshallen udstilles ca. 30 busser som illustrerer udviklingen i busdrift over de seneste ca. 140 år. 

28  Nordsjællands Veterantog

Foto: Jan Forslund

www.veterantoget.dk

Græsted Station og Rungsted Remise er banens primære tilholdssteder for mange aktiviteter. Både for medlemmer såvel som for publikum. Kørsel på Nordsjælland og bl a til Bakken. 


31    Østsjællands Jernbaneklub


www.osjk.dk 

Østsjællandske Jernbaneklub har eksistereret siden 1972 og har kørt veterantog lige siden. I 1978 flyttede vi fra nordre remise til et nyt areal ved siden af den gamle godsbygning i Køge. I 2014 blev vi opsagt fra vores areal, og flyttede herefter ind på Flemming Junckers industripark, hvor vi har 15.000 kvadratmeter at boltre os på. I 2018 fik vi et stort ønske opfyldt, nemlig 2 vognhaller til vores nye grund. Hal 1 står nu klar og vores materiel holder nu indendørs, hvor vi kan restaurere og vedligeholde togene i tørvejr. Hal 2 skal vi selv rejse da den er sponsoreret af en arv fra et tidligere medlem. Vi nåede at få sat skelettet af hallen op på den gamle grund og næste projekt er så at få rejst hallen igen på det nye sted. På vores nye grund som vi kalder Skoven, har vi fra Banedanmark overtaget 4 pavilloner, der har en fortid på Næstved station.


Museer  


 10 Djurslands Jernbanemuseum

www.djbm.dk

Museets holder til den gamle remise i Ryomgård. Samling er grundlagt af jernbaneentusiasten Willy Mylius Rosenvinge der samlede jernbane effekter siden 1919. Samlingen kom i 1995 til sin nuværende placering i remisen fra den nedlagte privatbane mellem Ryomgård og Randers. En af perlerne i museet er Rosenvinges håndbyggede modelbane i skala 1:55 som han byggede alt til over 30 år. Museet giver adgang til nøjere studier af mange gamle genstande lige fra emblemer og uniformer til knaldsignaler og jernbaneværktøj. Udstillingen fortæller også historien om jernbanerne på Djursland og nærmeste omegn. Der er indrettet stationskontor som det så ud på Ryomgård station med telefon, telegraf, bagagevægt, stempler, banemærker etc. Remisen rummer også et Henschel damplokomotiv fra 1925, et dieselelektrisk lokomotiv fra Frichs i Aarhus fra 1935. For børnene og barnlige sjæle er der også en stor modelbane 1:87.


20 Jernbanemuseet, Odense

www.jernbanemuseet.dk 

Den danske jernbanehistorie kan opleves på museet i Odense i den autentiske remisebygning fra 1954. I remisens 21 spor vises en perlerække af ikoniske lokomotiver og vogne, blandt andet Danmarks ældst bevarede damplokomotiv, H40 fra 1868. Kig ind i de royale vogne, oplev rejselivet på 1. klasse og se sneploven, skinnebilen. Mulighed for at komme ind i mange af museets lokomotiver og vogne.

På museet kan der køres en kort tur på området. En tur med veterantoget på denne strækning enten med damp eller diesel. Der køres med K 563 fra 1899 eller ODIN - kopi af Danmarks første lokomotiv fra 1846.


34    

Odsherreds Trafikmuseum, Hørve

www.trafikmuseet.dk

Lokaltog (Regionstog) har sit eget trafikmuseum i pakhuset på Hørve station. Her fortælles historien om den kollektive trafiks udvikling primært i Vestsjælland med fokus på historien om de to privatbaner, Odsherredsbanen og Høng-Tølløse Banen.

Museet har åbent 28. maj til 27. august: Lørdag og onsdag, kl. 10.00-14.00


35

De Bornholmske jernbaner, Nexø

www.dbj.dk   

Foreningen De Bornholmske Jernbaner driver et lille DBJ museum i Nexø. Her viser vi rullende materiel, masser af billeder og de jernbane genstande, alt samlet i et stationsmiljø år 1935.


 6

Midt- og Vestjyllands Jernbanemuseum, Struer

www.struermuseum.dk

På Midt- og Vestjyllands Jernbanemuseum fortæller vi historien om banens store betydning for Struer og det omkringliggende område. Museet holder til i DSB's gamle Godsekspedition ved baneterrænet i Struer. Her kan du opleve en store samling af lokomotiver, vogne og jernbaneeffekter. Jernbanen spiller hovedrollen i Struer historie i årerne omkring 1900.

Fra 12. august til 30. juni    Mandag & onsdag: 9.00-12.00     
Fra 1. juli til 8. august        Mandag & onsdag: 9.00-12.00      Torsdag & søndag 13.00-16.00


Smalsporsbaner


1      

Museumscenter Hanstholm – Sommertog på ammunitionsbanen 

www.museumscenterhanstholm.dk

Museumstoget køreplan 2022: Første tur køres kl. 10.00, sidste afgang ½ time før lukketid. Toget kører hver halve time. I tilfælde af meget kø, kører toget ca. hvert kvarter. 26 maj - 11. september. Første afgang kl. 10.00, sidste afgang 15.30 (juni - august 16.30). (7. juli - 11. august. Forlænget åbningstid på museet. Sidste afgang kl. 20.30)


3                          

Lille Vildmose, Dokkedal – Tørvetog

www.lillevildmose.dk

Tørvetog

7                          

Hjerl Hede – Sommertog til Flyndersø 

www.hjerlhede.dk


8                          

Mønsted Kalkgruber – Minetog

www.monsted-kalkgruber.dk


11                       

Stenvad Mosebrugscenter – Tørvebane

www.stenvadmosebrugscenter.dk

Tørvebanen
Den gamle smalsporede jernbane fra tørveproduktionens storhedstid er intakt og istandsat ud til kanten af mosen, en strækning på ca. 2,5 km. Et renoveret lokomotiv trækker nu turisterne i specielle personvogne ud i naturen. Turen frem og tilbage tager cirka 45 minutter. Museet råder over i alt tre lokomotiver. De to stammer fra Pedershaab Maskinfabrik.


12                       

Ree Park – Amerika Expressen

www.reepark.dk

Oplev Ree Park Safari på en 20 minutters tur med damplokomotivet Black Beauty, der er bygget i 2009 eller diesellokomotivet Armstrong der er bygget i 2016 i front.
Med jernbanen kommer du ud over prærien kommer du helt tæt på de nordamerikanske dyr.


26                       

Hedelands Veteranbane – Sommertog fra Hedehusgård

www.ibk.dk

Banen udgår fra Hedehusgård station i Hedehusene. 
Den 5 km. lange togtur går gennem det tidligere grusgravsområde der er omdannet til rekreativt område, med masser af natur og dyreliv. Materiellet vi kører med, er fra de nedlagte roebaner og teglværks- og industribaner. Banen er Danmarks længste smalsporede jernbane og kører hver søndag i sommersæsonen i Hedelands naturområde. En tur med toget starter oftest fra Hedehusgård station.            


Skinnecykler

Skinnecykling nær Glamsbjerg. Foto: Jan Forslund


14 skinnecykling mellem Herborg og Skjern

https://www.vsvmj.dk/skinnecykler/

Turen foregår på den nedlagte Skjern Videbæk jernbane på den 13 km lange strækning mellem Herborg og Skjern. Skinnecyklerne udlejes fra 1. marts – 31. oktober. Skinnecyklerne kan forudbestilles. Skinnecyklerne udlejes og bookes via Astrup Købmandshandel, Højevej 25, Astrup, 6900 Skjern Tlf.: 97 36 40 10. Her skal nøgler til skinnecykler også afhentes og afleveres.


9 Skinnecykling mellem Allingåbro og Romalt

https://www.dffd.dk/skinnecykler/

Turen foregår på den nedlagte banen mellem Randers og Ryomgård. Skinnecykel udlejning har udgangspunkt i Allingåbro og Romalt. Strækningen er 16 km. 
Det anbefales at reservere cyklerne i forvejen. Reservering via 70 87 88 54 eller mail til: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Adresser: Allingåbro: Hovedgaden 4, 8961 Allingåbro. Romalt: Kristrup Engvej 14, 8960 Randers SØ


15 Skinnecykling mellem Nr. Nebel og Nymindegab

http://www.skinnecykler.dk/

Fra perronen i Nr. Nebel starter turen mod Nymindegab. Skinnecyklerne kører på den nedlagte bane mellem Nr. Nebel og Nymindegab. Reserver op til 24 timer før hos Dyrehaven Engholm på +45 44 16 39 00 eller: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. . Nøgler til skinnecyklerne skal afhentes hos Dyrehaven Engholm 100 meter fra perronen.


19 Skinnecykling Aabenraa til Rise

www.veteranbane.dk

Den Gamle Station, Jernbanegade 2, Aabenraa er udgangspunktet for den ca. 5 km lange tur til Rise ved Rødekro.
Sæsonen starter medio maj måned og der køres i weekender og på nogle helligdage, og i skoleferien er der mulighed for at køre hver dag.


21 Skinnecykling mellem Tommerup og Assens

https://lilleskov.dk/skinnecykling.html

På skinnecykel i den fynske natur fra Tommerup St. via Knarreborg, Nårup og Glamsbjerg til Assens
Superbrugsen Tommerup St. Tallerupvej 15, 5690 Tommerup, Tlf.: +45 6476 1418 Åbningstid: 09.00 - 19.00 Mail:  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Circle K Servicecenter v./ Helle Hansen Odensevej 14, 5620 Glamsbjerg Tlf.: +45 6472 2202 Mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Super Brugsen Assens Søndre Ringvej 10 5610 Assens Tlf.: +45 6446 0134


30 Skinnecykling på Amagerbanen

www.amagerbanensvenner.dk/skinnecykling

Startsted  Vermlandsgade 33b på hjørnet mellem Uplandsgade og Vermlandsgade. 
Mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. 
Kørsel er gratis på vores normale åbningsdage, men banen tager gerne imod frivillige bidrag.


33 Skinnecykling Marrebæk til Væggerløse

Gedser remise
Hver fredag og lørdag kl. 11 og 13. Der er 2 timer til rådighed tur/retur til Væggerløse station - ca 5 km. hver vej. 
Bestilling på tlf. 2190 4874  søndage ml. kl. 11-12 onsdage ml. 16.30-17.30 eller mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


 

MHVJ - Skinneoptagning i Silkeborg

Den sidste lørdag i november tog en flok på 14 ihærdige MHVJ`ere fat på optagningen af nogle af sidesporene på Silkeborg station. Det var en fortsættelse af forårets arbejder med at redde brugbare 37 kg. skinner, sporskifter og andet infrastrukturudstyr til brug for sporfornyelsen på Mariagerbanen.

Foto: Søren S. Andersen

Vejrguderne var ikke sporoptagerne venlig stemt, men efter morgenens kaffe og rundstykker indtaget i containeren på pladsen gik arbejdet i gang godt bistået af MHVJ faste sporentreprenør Jens Jakob fra Aars med hans professionelle grej. 

Hele formiddagen silede det ned med regn og slud, men de ihærdige og dedikerede orange folk i alderen 15 til 78 år gik til opgaven med entusiasme og godt humør. 

Over middag klarede det op for en stund efter indtagelse af de obligatoriske pizza-slices med tilhørende vand. Det var dog ikke blot vejrguderne, der ikke var MHVJ venlig stemt. Moder natur spændte i bogstavligste forstand også ben for optagningsarbejdet og ville ikke give slip på de gamle spor. I foråret var en stor del af bevoksningen på, i og mellem sporene savet bort, for at nå ned til de dyrebare skinner og sporskifter, men på et halvt år havde naturen sørget for at gendanne en stor del af de bortskaffede grene og gevækster m.v. Små fyrretræer havde slået rødder på de brøstfældige sveller (som ikke genanvendes) og fortsat deres vækst gennem huller i underlagspladerne og op over skinnerne. Så der måtte probate midler til endnu en gang at gå i kamp mod naturen.

Men op kom det meste i løbet af lørdagen, hvor skinner, underlagsplader, lasker og skinneskruer blev stablet klar til afsendelse til MHVJ.

Foto: Søren S. Andersen

Det var en flok trætte og våde MHVJ`ere, der sagde tak for i dag, men også en flok tilfredse medlemmer, der drog fra Silkeborg, vel vidende, at nu er der sikret en pæn portion spormaterialer til den fortsatte vedligeholdelse af de 17 kilometer jernbane mellem Mariager og Handest.

Har du lyst til at deltage og give en hånd med hos MHVJ, så kom frit frem. Vi kan bruge alle, der har lyst til at investere lidt fritid i et spændende projekt, nemlig at holde Danmarks længste veteranjernbane i fortsat god stand".

Aktiv fritid i DJK

Smalsporsværkstedet i Blovstrød

Aktiv i klubhuset i Herlev

I klubhuset i Herlev, Marielundvej 35,2730 Herlev mangler der hænder primært til administrative opgaver. Der er brug for hjælp til følgende opgaver:
Medlemskartoteket, regnskabs og bogholderi funktioner,  arkiv arbejde, pakning af bøger til vores webshop, billedregistrering og scanning, redaktionelt arbejde af bøger, grafisk arbejde, besvare spørgsmål fra medlemmerne, formidling af hvad der sker i foreningen eller af historisk materiale, levering til elektroniske medier, søge fondsmidler, udvikle projekter og meget mere.

Næsten ligegyldigt hvilken administrative opgave du har lyst til at arbejde med kan vi finde på noget.
For mange af opgaverne vil være en fordel hvis du regelmæssigt kan komme til Herlev mandag aften, men visse opgaver kan også udføres som fjernarbejde.

Du kan skrive til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller ringe til huset i Herlev mandag aften på  33 33 86 97. 

Aktiv ved veteranbanerne

Du kan være aktiv ved en veteranbane på mange måder
Alle aktiviteter i en veteranbane er  frivilligt og ulønnet, og det foregår som oftest i weekender og på fri- og feriedage. Ved at deltage i arbejdet får du mange gode oplevelser, både sammen med kollegaerne i klubben og sammen med de mange glade passagerer togene.  Mange er aktiv fordi de kan lide at arbejde med restaurering og vedligehold af gammelt togmateriel. Nogle er aktive ved banerne for at være med til at køre de gamle tog. Og andre igen er med for at få skabt en samling af jernbaneeffekter. 
Det kræver ingen specielle forudsætninger for at være med. Du skal blot have lyst til at være en del af et hold der arbejder med de gamle tog. Vil du for eksempel gerne være lokomotivfører på klubbernes tog er der fastlagt program for uddannelse og prøver, for at nå så langt. 

Der er også opgaver for dig ved veteranbanerne

Værkstedarbejde
Når der ikke kører sommertog eller særtog foregår der reparationer og renoveringer af lokomotiver og vogne. Renoveringer til flere hundredetusinder foretages på banernes værksteder. Er du god til værktøj (faglært eller ufaglært, træ eller metal), ja så har vi brug for dig på værkstedet. Banerne har ikke alt i det nyeste værktøj, men har gennem årene samlet en del specialværktøj for at kunne arbejde med tog. Kender du ikke meget til værkstedarbejde er der altid nogen der kan vise dig hvordan du kommer i gang. Det er ikke alene damp og diesellokomotiver der skal arbejdes med på værkstedet også de gamle vogne kræver vedligeholdelse. 

Alle de andre vigtige opgaver
Opgaverne er bl a  maling ind- og udvendig og andre vedligeholdelsesarbejder. Hertil kommer markedsføring, regnskaber og meget mere. Og for din bedre halvdel kan der også blive en opgave med kaffebrygning og kagebagning til sommertog. 

Og når toget ruller

Prøv som togbetjent
Det kræver ikke specielle forudsætninger eller uddannelse at være togbetjent på banernes tog. Du skal have en uniform og hjælper med klargøring af toget inden kørsel, sælger billetter og måske skal der klippes billetter. Du får i dette job rige mulighed for at møde togets passagerer og snuse til de andre job omkring toget.

Bliv togfører 
Togføreren, der ikke må forveksles med lokoføreren, er en vigtig person på toget. Har du prøvet som togbetjent får du sikkert også lyst til at bestemme hvornår toget skal køre. Her er du også typisk rangerleder ved oprangering af vognene, hjælper med bremseprøve og giver afgangssignal til lokofører. Her skal du gennemgå en mindre uddannelse efter et fast program hvor du skal vide noget om signaler langs sporet, håndsignaler, togets bremsesystem mv. Uddannelsen står banerne selv for og du skal op til en mindre prøve med ekstern censor inden du er uddannet. 

Bliv diesellokofører
Her starter du som dieselfører aspirant og kører med på lokomotivet og får en praktisk indøvning i kunsten at køre et diesellokomotiv. Du skal for at blive diesellokofører have deltaget et antal timer i det praktiske værkstedsarbejde omkring vedligeholdelse af lokomotivet, så du forstår hvordan lokomotivet virker og kunne lave mindre reparationer i forbindelse med kørslen. Du skal op til en mundtlig prøve med ekstern censor inden du er uddannet.

Bliv fyrbøder på damplokomotiv
Fyrbøderen er ham der sørger for at der er tilstrækkeligt fyr under kedlen. Her starter du som fyrbøder aspirant og kører med på lokomotivet og får en praktisk indøvning i kunsten at fyre i et damplokomotiv. Du skal for at blive fyrbøder også have deltaget et antal timer i det praktiske værkstedsarbejde omkring vedligeholdelse af lokomotivet, så du forstår hvordan lokomotivet virker og kunne lave mindre reparationer i forbindelse med kørslen. Uddannelsen tager nogle år inden du er uddannet. Du skal op til en mundtlig prøve med ekstern censor inden du er uddannet.

Bliv lokofører på damplokomotiv
En mand med stor status da damplokomotiver var i daglig drift. Her skal du først være uddannet fyrbøder og have kørt nogle år. En lidt større uddannelse. Du skal op til en mundtlig prøve med ekstern censor inden du er uddannet. Det tager nogle år, med uddannelse og øvelse, før du selv må køre som lokofører på et veterantog.


Kontakt en af veteranbanerne eller huset i Herlev for information om hvordan du kommer i gang.

Oversigt over veteranbanerne og museet har du her

DJK veteranbaner og museum

DJK's medlemmer driver 8 veteranbaner og et museum.

  • Museumsbanen Maribo-Bandholm har siden 1962 kørt damptog med nogle af landets ældst bevarede jernbanekøretøjer. 
  • Mariager-Handest Veteranjernbane i Østjylland åbnede i 1970. Privatbane damp- og dieseltog.
  • Limfjordsbanen i Aalborg åbnede i 1973. Privatbane damp- og dieseltog. 
  • Vestsjællands Veterantog kører veterantog på de ordinære jernbanestrækninger på Sjælland. 
  • Veterantog Vest i Sydvestjylland kører veterantog med ældre "brunt" DSB- materiel. Blandt andet Mo-vogne.
  • MY veterantog kører veterantog med ældre "rødt" DSB materiel. Blandt andet med DSB My 1126. 
  • Blovstrødbanen findes i Nordsjælland. Her er en samling af smalsporsmateriel fra teglværker, roebaner m.m. 
  • Djursland Jernbanemuseum. Museet i Ryomgård. 
  • Arbejdsgruppe H 783 i Gedser. Renoverer H 783 i Gedser remise.

Side 1 ud af 4

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Jernbanenyheder

  • Test din viden om Jernbanen i Danmark
  • Kuffertdag hos MHVJ
  • Tag på sommertur med MY veterantog fra Hundested til Helsingør 10. juli.
  • Nyt togstop nord for fjorden - ny analyse er lavet
  • Nyt krydsningsspor på Århus letbane giver nye muligheder

De nyeste artikler

  • Handest station får nyt tag
  • Museumsmagasin Marslev
  • Odense letbane åbnede den 28. maj 2022
  • Billige togrejser i Tyskland
  • Togsommer 2022

Mest læste artikler

  • jernbanen 1961-1969
  • Nyheder - aktuelt
  • Jernbanebøger
  • Tidskriftet Jernbanen
  • Danske jernbane selskaber
  1. Du er her:  
  2. Hjem
  3. Veteranjernbaner