Du er ikke forbundet. Nyhedsbrevet kan inkludere nogle brugerinformationer, så de vises måske ikke korrekt.

2025 januar nyhedsbrev fra Dansk Jernbane-Klub

2025 januar nyhedsbrev fra Dansk Jernbane-Klub

Nyhedsbrev
januar 2025

 Kære:  Gæst ‍

 

Dette er januar udgaven af nyhedsbrevet fra Dansk Jernbane-Klub med stort og småt fra foreningen.    


Nyt domicil til DJK

I starten af det nye år kunne DJK skrive under på lejekontrakten til nye lokaler, som både skal rumme foreningens arkiv og klubhuset, hvor bl.a. sekretariatet, jernbanebøger og Jernbanens redaktion holder til.

De nye lokaler er beliggende i Brøndbyvester på adressen Vallensbækvej 20A og ligger ca. 700 meter vest for den kommende letbanestation af samme navn.

 

Læs mere

 

 


‍Billedvisning i Huset i Herlev

F‍oråret 2025

 

Mandag den 27. januar

Damp med mere i Tyskland 2015 -2024. I alle dele af Tyskland afholdes der hvert år særarrangementer med museumsmateriel. Henning Kristensen viser billeder fra sine mange rejser i vores sydlige naboland det seneste tiår.

 

Mandag den 24. februar

Trafikken i Jylland og på Fyn i sidste halvdel af 1970’erne. Jens Toft Ingemann viser billeder og fortæller om den varierede togdrift med lokomotivtrukne tog og styrevognstog med MO. Dette er en fortsættelse af billedvisningen i september 2024, hvor vi nåede frem til sommeren 1977.

 

Mandag den 31. marts

Privatbanen fra Horsens til Silkeborg, HBS, som lukkede den 31. marts 1968, gik for at være en af Danmarks smukkeste jernbaner. Peter Roland Hansen fortæller og viser billeder fra adskillige besøg på banen. Blandt andet gik Peter hele banen igennem sammen med andre ligesindede og var også med ved banens nedlæggelse.

 

Mandag den 28. april

På privatbanen ØSJS, Østsjællandske Jernbaneselskab, blev trafikken i starten af 1970’erne afviklet med danske og svenske skinnebusser samt Frichs-lokomotiver. Henning Hansen viser billeder og fortæller om banen, materiellet og de mange stationer og trinbrætter.

______________  

Fremvisningerne sker i DJK’s klubhus på Marielundvej 35 i Herlev, og begynder kl. 19:30.

Varighed ca. 1 time. Der vil være mulighed for at købe kaffe, vand og øl til moderate priser. Desuden vil være Jernbanebøgers boghandel være åben efter billedfremvisningerne.

 

Evt. programændringer eller aflysninger vil blive annonceret på hjemmesiden, så tjek www.danskjernbaneklub.dk


‍DJK Hovedstadsområdet

Møder i foråret 2025 


Så er det atter tid til der afholdes møder i DJK Hovedstadsområdet hen over vinteren og det tidligere forår med nogle flere forskellige møder, der bidrager til ny viden og gamle historier samt gensyn med fortiden og nutiden gennem film og billeder.


Den 20. februar kl. 19:00

Her vil Poul Skov Hansen komme forbi og fortælle om sit lange virke som frivillige ved både istandsættelse og kørsel med damplokomotiver i gennemtiden samt også ved kørsel af de ældre diesellokomotiver MY/MX/MZ/ME som han både har kørt som frivillig og som Lokomotivfører ved DSB og Contec Rail.


Den 20. marts kl. 19:00

Det endelige program er endnu ikke fastlagt, men forventes snarest at kunne blive præsenteret.


Begge møder afholdes som vanligt afholdes i Dalgas Have 48, 2000 Frederiksberg


‍Husk at betale kontingent til DJK

‍Husk at betale dit kontingent til DJK inden den 31 januar.

Og tilmeld din betaling til Betalingsservice, så går det helt automatisk.


‍Støtte til DJK - en tak til OK

 

Dansk Jernbane Klub har igen i 2024 modtaget støtte fra OK, og i år er det blevet til hele 8154,16 kr.

 

Denne støtte går til den pulje, hvor alle baneforeninger kan få hjælp til at færdiggøre deres projekter, og vi er meget taknemmelige for denne mulighed.

 

Du kan også være med til at hjælpe Dansk Jernbane Klub med at få flere midler – helt uden at det koster dig ekstra! Når du tanker, lader din bil op eller tænder lyset som OK kunde, kan du nemlig vælge at støtte Dansk Jernbane Klub.
Alt, du skal gøre, er at tilknytte din OK-konto til klubben, og herefter vil en del af din betaling gå til at støtte vores arbejde.

 

Det er nemt at komme i gang – se mere om, hvordan du kan hjælpe på OK’s hjemmeside: https://www.ok.dk/privat/stoet-lokalt/saadan-stoetter-du

 

Tusind tak for din støtte!


‍DJK - Midtjysk afdeling

Medlemsmøde, torsdag 30. januar 2025, kl. 19.00
Folkehuset Ankersgade 21, 8000 Århus C

Folkehuset ligger tæt ved Ringgadebroen.

Asger Christiansen har fotograferet jernbaner siden 1962. Mange har nok set hans fotos i tidsskrifter, bøger og på internettet. For to år siden købte Asger en drone med indbygget kamera, og det gav helt nye vinkler ved fotografering af jernbaner.

Asger fortæller om droneflyvningens regler og viser eksempler på de fotos, det er blevet til indtil nu.

Det er ikke let at finde en ledig parkeringsplads i Ankersgade. Men lige på den anden side af gaden ved Folkehuset ligger en P-plads ved den tidligere postterminal. Der er tale om betalingsparkering, der kan betales med app. 

 

Foto: Asger Christiansen.


Vi har samlet en række boganmeldelser af bøger der har været anmeldt i Jernbanen.

Du kan se dem her

 

‍Lokomotivet årsskrift 2024

400,00 DKK (inkl. moms)

Varenr.: 928

Forfatter:Torben Johannes Andersen, Forlag:TjA Historic

Udgivelsesår:2024, Antal sider:90

Indbinding:Paperback, 21 cm x 29,5 cm

 

 

 

Beskrivelse: 

Dette års udgave indeholder: 

De københavnske S.tog i 90 år, Postførende togs oprangering ca. 1975-1995

DSB stationer set i fugleperspektiv, FRICHS firkantede diesellokomotiver, 

FREMO modulanlæg


‍Tog i Danmark 2025

Køreplan for alle danske jernbanestrækninger


DSB udgiver kun Tog i Danmark 2025 i elektronisk form. Dansk Jernbane-Klub har - som tidligere - opnået rettigheder til at udgive køreplanen i bogform. Prisen er en følge af det lave antal eksemplarer køreplanen trykkes i.


Det er nødvendigt med forudbestilling og forudbetaling. Vi har sat et minimums oplag på 120 stk. ud fra tidligere års salg. Opnår vi ikke dette antal ved forudbestillingen, trykker vi ikke bogen, og modtagne bestillinger og kortbetalinger annulleres.


Forfatter:DSB, Forlag:Dansk Jernbane-Klub: 2024

Antal sider:435

Indbinding:Paperback. 4,8 cm x 21 cm

 

300,00 DKK (inkl. moms)


På sporet af 2024
Pris: 269,00 DKK - Bestil nr 596 


Forfatter: Flere - redigeret af Dansk Jernbane-Klub

Forlag: Dansk Jernbane-Klub, 2024

Antal sider: 100 Hardback, Størrelse: 24,4 cm x 24,6 cm

Årets udgave af På sporet af indeholder bl.a.


2024 blev året, hvor Lokaltogs Østbane fik nyt spor og en ny endestation i Rødvig.

Tre baner fejrede jubilæer, nemlig Odsherredsbanen, Lollandsbanen og Helsinge–Tisvildelejebanen.

DSB fik leveret de første Talgo-vognsæt, men de kommer først i drift i 2025.

Godstrafikken på det nye signalsystem, ERTMS, er udfordret af, at der i øjeblikket kun er to diesellokomotiver, der kan bruges i godstogene til Aalborg og Rønland.

Arriva skiftede navn til GoCollective.

Hovedstadens Letbane er begyndt med testkørsler.

Den nye Storstrømsbro er ved at tage form og mangler kun de sidste fag.

Danmarks Jernbanemuseum er godt i gang med flytningen til det nye museumsmagasin.


DSB Design

 

Forfatter: Bruce Peter

Forlag: Dansk Jernbane-klub

Udgivelsesår: 2024

Antal sider: 200

Sprog: Dansk

Indbinding: Hardback

Størrelse: 24,5 cm x 22 cm

Bestil nr 135. Pris 395,- kr 

 

Da de højrøde Intercitytog – trukket af rød/sorte lokomotiver, og bemandet med personale i brune og orange uniformer – i 1974 rullede ud i landet, gik det for alvor op for danskerne at Statsbanerne var i forandring. Vingehjul og kongekrone forsvandt og erstattedes af bogstaverne DSB i moderne skrifttype.

 

DSB Designprogram, der var lanceret i 1972, var imidlertid langt mere omfattende, idet man ville skabe et samlet, behageligt og letgenkendeligt rejsemiljø for de DSB-rejsende – lige fra stationer til tog og færger. Det var første gang at en stor dansk statsorganisation udarbejdede et corporate image – et begreb der dengang kun var kendt fra multinationale firmaer. Da DSB dækkede hele landet, blev designprogrammet datidens mest omfattende anvendelse af moderne dansk design, arkitektur og kunst – oplevet af næsten hele den danske befolkning og beundret internationalt.

 

Bogen anlægger en arkitektur- og design-historisk vinkel, der analyserer og kritiserer designprogrammet i alle dets former. Bogen er imidlertid i sprog og form rettet mod alle læsere, der er interesseret i arkitektur- og designhistorie og offentlig transport. Forfatteren Bruce Peter (f. 1974) – der er professor i designhistorie ved Glasgow School og Art - har skrevet talrige bøger om arkitektur-, design- og transporthistorie, herunder flere om skibsfart – på dansk bl.a. DFDS150.

 

 Bogen er på 200 sider med ca. 400 illustrationer (næsten alle i farver). Bogen udgives af Dansk Jernbane-Klub i samarbejde med bane bøger. Originalsprog Engelsk, oversat til dansk af John Poulsen (bane bøger).  


Danskbyggede Motorvogne hos DSB 1945-1974

 

Forfatter: Torben Johannes Andersen

Forlag: TjA Historic,  2024

Sider: 128 Sprog: Dansk

Indbinding: Hardback

Format: 21,5 x 30,5

Pris kr.: 475,00  - Bestil nr. 927.


Bogen indeholder komplette beskrivelser af motorvogne leveret af Scandia, FRICHS og DfA, der gennem tiden har tjent DSB. Ikke alene nævnes teknikken bl.a. med motortyper, vognkassernes konstruktion, passagerkapacitet osv., men også oprangeringer med den enkelte type trækkraft i årene efter 1945 er medtaget.

Der er også tabeller med tekniske data for samtlige omtalte typer sidst i hvert kapitel. Skæbne, udrangeringer m.v. er også medtaget.