En hund ved navn Owney kørte over 225.000 kilometer ombord på jernbane bureuvogne i slutningen af forrige århundrede

Owney postkontors-hunden, den officielle maskot for Amerikanske Railroad Mail Service, var et af de mest berømte - og meget berejste - dyr nogensinde.

I 1895 ankom et gadekryds af en hund ved navn Owney til Milwaukee. Som det var hans skik, ankom hunden ombord på en bureuvogn på et tog og forlod et par timer senere med et andet. Hans hjem var overalt, hvor amerikansk post transporteredes med jernbane - og i 1890'erne var det overalt.

Owney var en skruppelløs hvalp, da han optrådte på Albany, N.Y. Post Office i 1888. Vedtaget af kontoristerne blev postkontoret hans hjem takket være en godhjertet vejleder, der var villig til at overse regler. Owney fulgte opfordringen fra den åbne vej og begyndte snart at køre på postvogne og derefter Railway Mail Service-togvogne. Disse specialdesignede bureuvogne var med passagertog. Efterhånden som toget kørte, sorterede postekspedienterne i vognen posten til destinationer langs linjen. På steder, hvor toget ikke stoppede for passagerer, gjorde en smart løsning det muligt at tage poser med post ombord fra sporkroge "i farten". Samtidig kunne medarbejdere på postvognen hejse sække med post bestemt til den by af det kørende tog.

 

Owney blev udstoppet og er i dag på det amerikanske postmuseum

Det var en effektiv drift, og posttjenesten kunne være forbløffende hurtig. Man kunne gå ned ad passagerplatformen ved New Yorks Grand Central Terminal, slippe et brev til nogen i Chicago gennem en plads på væggen i den relevante postbil og være sikker på, at det ville blive leveret den næste dag.

Det landsdækkende netværk af postvogne blev Owneys hjem resten af hans liv. Han hoppede af en postvogn på en station og klatrede ind i en anden og krøllede sig sammen på en bunke tomme postsække og vidste, at uanset hvor han gik, ville postmedarbejderne tage sig af ham.

Postmedarbejderne betragtede hunden som en lykkebringende gæst. På et tidspunkt, hvor toghavarier var alt for almindelige, var intet tog, Owney kørte, nogensinde havareret. Postmedarbejderne adopterede Owney som deres uofficielle maskot og markerede hans rejser ved at placere mærker i hans halsbånd.

Owney står i døren til en bureuvogn, omgivet af postekspedientvenner.

Mærkerne, normalt metalbagagemærker stemplet med et bynavn hang i et stort halsbånd, fra næsten alle tænkelige hjørner af landet. Disse mærker samles så hurtigt, at det bliver nødvendigt at fjerne dem jævnligt, og postmedarbejdere langs linjerne tog dem af og sender dem til 'Owney, Albany, N.Y.', hvor de omhyggeligt blev opbevaret i et specielt rum på postkontoret.

Bekymret for, at mærkerne var en byrde for den lille hund, fik den amerikanske postmester John Wanamaker til at få lavet en speciel sele til Owney - og udnævnte ham også til den officielle maskot for Railway Mail Service.

I 1895 foretog Owney en jordomrejse. Fra Tacoma, Washington. I august rejste han med bureuvogn i hele Asien, Nordafrika, Mellemøsten og i hele Europa, før han vendte tilbage til New York City den 23. december og endeligt blev genforenet med sine venner på postkontoret i Albany.

Selvom om Owney var berømt synede hunden ikke af meget. En skotsk terrier, noget større end det almindelige eksemplar af den slags hund. Han har fået mange bank i sin tid, og det er synligt og det ene øje er ophørt med at tjene sit oprindelige formål."

Owneys død var trist. I juni 1897 hoppede han af et tog i Toledo, Ohio. En postekspedient lænkede Owney, mens han ventede på, at en avisreporter skulle ankomme. Owney var ikke vant til denne form for behandling, skrantende og var muligvis lidt syg i sine ældre år, og bed ekspedienten i hånden. Den lokale postmester beordrede Owney aflivet. En politibetjent fra Toledo førte hunden ind i en gyde og skød ham.

Hans død udløste landsdækkende vrede. Chicago Tribune betegnede Owneys død som "en henrettelse". Postekspedienter rundt om i landet donerede midler til at få hundens rester bevaret. Han blev udstillet i postvæsenets hovedkvarter i Washington, D.C.

Et århundrede senere, i 2011, optrådte Owney på et amerikansk frimærke. I dag indtager han en central plads i nationalpostmuseets atrium, iført sin berømte sele og omgivet af et par af de omkring 1.000 tags, han akkumulerede i sin 225.000 kilometer i bureuvogne.

Bygger på artikel af Carl Swanson - Trains.com

 

Owney på frimærke

2023-02-20