Søndag den 24. september 2023 afholdtes Hovedbestyrelsen møde i klubhuset i Herlev. Her følger et kort sammendrag af de mest interessante emner, der blev drøftet.

Forretningsudvalget

Forretningsudvalget (FU) består af syv medlemmer fra Hovedbestyrelsen, og varetager de mere driftsprægede opgaver i DJK, og forbereder sagsfremstillinger til Hovedbestyrelsens fire årlige møder. FU mødes som udgangspunkt hver måned i Herlev, og drøfter indkomne henvendelser, materiel- og byggesager, og ikke mindst følger op på DJK’s økonomi.

For at have føling med hvad der rør sig i de enkelte baneforeninger, afholdes et par gange årligt FU-møde ude hos én af Baneforeningerne. Den 12. juni blev FU-mødet holdt hos Blovstrødbanen, hvor det kunne konstateres at den lille baneforening er ved godt mod og lever en stille og rolig tilværelse. Bl.a. hørte FU nærmere om de arrangementer Blovstrødbanen var optaget af, og hvilke fremtidsplaner der er. Et af de triste oplysninger var, at et af de flittige medlemmer Klingenberg er gået bort. Klingenberg har gjort meget for Blovstrødbanen gennem tiden.

Næste FU-møde ”ude” planlægges afholdt hos VTV i Bramming den 21. oktober, hvor baneforeningens udfordringer med fremtidige aktiviteter, som følge af Signalprogrammets udrulning, skal drøftes. VTV står nemlig i det problem fra 2024/2025, at ikke længere kunne køre på de strækninger, de tidligere har haft kørsler på: Esbjerg-Lunderskov og Tønderbanen. Også emnet om medlemskab af DJK vil blive vendt.

IT-nedbrud i DJK

DJK’s IT-leverandør AZERO har desværre i august haft et nedbrud på deres servere som følge af et hackerangreb. Nedbruddet har haft den kedelige konsekvens, at de data som lå på serverne er gået tabt, da hackerne kræver en meget stor løsesum for at gøre data tilgængelig igen. De tabte data er primært e-mails samt artikeldatabasen.

Nedbruddet har medført, at en række henvendelser fra medlemmer er forsvundet, og har desuden lagt beslag på mange arbejdstimer med at få genskabt tabt data. Heldigvis råder DJK over nogle lokale servere til brug for opbevaring af billeder, bøger, regnskaber mm, som ikke er koblet fast op internettet. Som sikkerhed i tilfælde af hackerangreb, brand, tyveri eller lignende køres der ugentlig en backup på en ekstern harddisk, som opbevares på et eksternt sted. Denne forsigtighedsstrategi har vist sig at være guld være, efter hackerangrebet hos AZERO.

DJK har efterfølgende besluttet at finde en ny IT-leverandør, da AZERO ikke har levet op til de normale standarder for IT-sikkerhed. Så der er stadig en del arbejde med at få rette op på IT-systemet.

 Regnskabsstatus 2022-23 og budget 2023-24

Et fast punkt på Hovedbestyrelsens dagsorden er gennemgang af foreningens økonomiske status.

DJK’s kasserer Svend Korsgaard gennemgik de enkelte driftsregnskaber – dem er der nemlig flere af i DJK. Større afvigelser og ændringer blev vendt, ofte er der en god forklaring på, hvorfor budgetposten ikke helt holder.

Selvom det kan lyde lidt kedeligt, giver det en god indsigt i foreningens økonomi, og hvor det er muligt at reducere omkostninger eller få mere ud af midlerne. Fremfor alt har det medført, at der er kommet betydelig mere styr på DJK’s økonomi, så vi er på forkant med udfordringer.

Et af de store udfordringer er det vigende medlemstal, som falder hvert år. I regnskabsåret 2022-23 lykkedes det kun at kun få ca. 40 nye medlemmer i forhold til ca. 100 tidligere år. Denne udvikling skal vendes, og ofte diskuteres der initiativer på mødet, om hvordan vi får flere til at blive medlem af DJK.

En anden indtægtskilde er f.eks. ordningen med energiselskabet OK, hvor det er muligt at støtte DJK økonomisk, når der f.eks. tankes brændstof på en OK-tankstation, eller købes el og gas. Der er stadig for få der bruger denne mulighed, og der burde være plads til flere midler denne vej. Sidste år gav det ca. 3.000 kr. i støtte – til sammenligning er det ikke unormalt at en lokal fodboldforening kan få en støtte på op til 50.000 kr. om året. OK-støtten havner i øvrigt i DJK Fonden, som udloddes hvert andet år til projekter i baneforeningerne.

Generalforsamling 2024

Næste DJK-generalforsamling finder sted den søndag den 24. marts 2024 omkring Aarhus, og der skal findes kandidater til hovedbestyrelsen, da flere ikke ønsker at genopstille. Lederen i Jernbanen nr. 5 opfordrer medlemmer til at lade sig opstille, så det kan være til at skabe fornyelse i klubben.  

Indtil videre er der ikke indkommet forslag til behandling på generalforsamlingen, som annonceres i den kommende udgave af M-bladet.

Materielsager

En række materielbytte aftaler er kommet i stand med Danmarks Jernbanemuseum, og blevet underskrevet af begge partere. Konkret er de tale om bytte af personvognen DSB Litra CU 4160 for Triangelmotorvognen DSB Litra ME 35, samt salg af skinnebussen VLTJ SM 16 til Danmarks Jernbanemuseum.

Danmarks Jernbanemuseum har udbudt flere køretøjer til salg/overtagelse, og DJK’s baneforeninger har også fået tilbuddet.

Det drejer sig bl.a. om to fladvogne (DSB Litra TD 8533 og TD 8550), damplokomotiv DSB Litra D 802. Hovedbestyrelsen drøftede mulighederne for anvendelse af køretøjerne, men måtte også konstatere at der ikke var ressourcer og midler til at restaurere dem. Det blev derfor et ”nej tak” fra DJK’s side.

Personvogn SNNB MP 2 og Banedanmark motortrolje 207 var også med i udbuddet, og her meldte Gedser Remise ud, at de har interesse i MP 2.

Vestsjællands Veterantog vil gerne overtage motortrolje 207. Hovedforeningen gav tilsagn om medfinansiering på ca. 25.000 kr. til køb af troljen, mens VSVT afholder de resterende udgifter.

Koordinering af materieltransporter vendes også i hovedbestyrelsen, for efterhånden er det kun muligt at gennemføre på landevej og det er meget dyrt. Derfor gælder det om så vidt muligt at have ”læs” med i begge retninger. Konkret er der planer om at flytte OKMJ BE 12 fra Maribo til Mariager, en trolje fra Roskilde til Mariager, og personvognen SB F3 fra Aalborg til Gedser. En lille arbejdsgruppe blev nedsat til at kigge på en løsning.

 Kommende møder

Næste hovedbestyrelsesmøde planlægges afholdt søndag den 11. februar 2024 i Herlev.

 

Newsflash

Djurslands jernbanemuseum overtager dele af jernbanemuseet i Hornum

I flere år har der været ønske om, at ombygge den tidligere jernbanestation i Hornum til et bed and breakfast, så byen kan få større del i indtægter fra vandrere og cyklister, som i fremtiden ventes at benytte Hærvejen gennem Jylland. Men ønsket sættes de eksisterende ”beboere” i stationen under pres - det er Himmerlands Jernbanemuseum og Hornum Lokalhistoriske Arkiv..

Derfor har der været en arkitekt på opgaven med at omdanne stationens hovedbygning og pakhuset til bed and brekfast .Bygningernes originale udseende bevares, men indenfor indrettes soverum, værelser, køkken, badefaciliteter og et forsamlingsrum med anretterkøkken. Arkitektens tanke er, at jernbanemuseet og arkivet indskrænker sig på et mindre areal og det har betydet at museets stuetage må rømmes.

På Hornum station (på den nu nedlagte Hobro/Viborg-Løgstørbane, nord for Aars) har der i mange år været et lille jernbanemusem og modelbane drevet af Himmerlands Jernbaneklub. Museet rådede over et stor lokale i stationens stueetage og hele stationens loft. 

Men da stations stueetage nu bygges om til bl.a. overnatning til Hærvejsvandrende og "Lokalhistorisk Arkiv for Hornum og omegn" som har til huse samme sted, også stadig skal være der, var der ikke længere plads til museet i stueetagen. Klubben/museet beholder heldigvis loftet med den store modelbane og en mindre udstilling om Himmerlands gamle jernbaner.


Hornum station set fra perronsiden. 

Jernbaneklubben henvendte sig til Museet i Ryomgård og bad om hjælp til at sikre samlingen ikke ende på lossepladsen. Museet sagde ja, selvom vi ikke har for meget plads i forvejen og fordi det er en fin samling. Den 30 okt. tog Museet til Himmerland med en flyttebil og hentede den største del af samlingen. Nu mangler museet "bare" at finde plads til de mange genstande enten på vores lagre rund omkring på museet til senere brug eller i udstillingen.


Stueetagen på Hornum station med mange fine genstande fra jernbanen i gamle dage.


Halvfuld flyttebil, men den blev helt fyldt op til randen til sidst.

fvm 2024-11-23


 

GoCollective fik påbud i juni: Aflyser stadig tog på stribe

Mellem 19. juni og 27. oktober har GoCollective aflyst tog 2343 gange, i Jylland.

Det tæller for en aflysning, hver gang toget ikke når frem til en af strækningens kontrolstationer. For eksempel tæller en aflysningen på strækningen Thisted-Vejle for fire aflysninger, idet Struer, Holstebro, Herning og Vejle er kontrolstationer. 

For godt 38 procent af de 2343 aflysninger ligger ansvaret hos GoCollective.

Se indslag i TV midtvest

fvm 2024-11-14


 

Når IC3-togene sælges, har DSB ikke længere tog, der kan køre direkte på tværs af landet

Når det dieseldrevne IC3-tog i slutningen af 20’erne udfases kan det samtidig blive et farvel til en direkte rute mellem Struer i Vestjylland og København.

DSB’s kommende elektriske IC5-tog, der afløser IC3, kan nemlig kun køre, hvor der er køreledninger.

Det rammer den direkte rute til Vestjylland, da der kun kommer køreledninger mellem København og Vejle, men ikke videre til Struer. 

I en ny analyse konkluderer DSB, at ingen af de mulige løsninger på problemet kan betale sig, og man derfor bør droppe den direkte forbindelse.

Læs rapport om tog mellem landsdelene fra DSB

Analysen viser, at skift vil være den samfundsøkonomisk foretrukne løsning, skriver DSB at en direkte forbindelse mellem København og den vestjyske endestation i Struer vil give store samfundsøkonomiske underskud på mellem -1,9 mia. kroner og -4,6 mia. kroner.

Se indslag i TV midtvest

Se indslag i TV midtvest - andet indslag

For lille pasagerunderlag gør at gevinsterne ved en direkte forbindelse er begrænsede. »Der er relativt få, der får glæde af den direkte forbindelse, og samtidig har prioriteringen af de direkte forbindelser nogle steder konsekvenser for den øvrige jernbanetrafik,« skriver DSB.

 Transportminister Thomas Danielsen (V) er ikke klar til at pege på, hvad han foretrækker, men skitserer, at valget nok står mellem elektrificering eller et stop for den direkte forbindelse.

»Det har jeg tænkt mig at drøfte med forligspartierne i Folketinget, men også de vestjyske borgmestre og lokalbefolkningen,« siger han.

fvm 2024-11-14


 

Farvel til den lokale jernbane

Det tyder på, at vi kan komme til at opleve en ny bølge af nedlæggelser af jernbaner, fordi det koster meget at indhente efterslæbet på vedligeholdelsen. 

Link til Ingeniøren

toj 2024-11-09


 

Ta` med ud og hent julemanden den 17. november, hvor han kommer til Mariager

Traditionen tro bringer veteranbanen julemanden til Mariager, hvor den rødklædte herre med det lange hvidt skæg tænder juletræet på Torvet. Det sker i år søndag den 17. november 2024.


Den tradition holder vi fast i. Til den kommende højtid er det gamle Hadsund-Peter, der med sine 98 år på bagen er veteranbanens ældste motorvogn og banens kronjuvel, der får opgaven at hente julemanden og køre ham sikkert til Mariager. Om landskabet i år bliver lige så fint pudret af sne, som forrige år er endnu uvist.

Handelsstandsforeningen fortæller, at julemanden bor i Lunddalen. Her er et lille trinbræt, hvor julemanden troligt venter på Hadsund-Peter, der sammen med de 
mange børn og voksne i toget bringer ham til Mariager. 


foto: Asger Christiansen


Julemanden ankommer til Rosernes By søndag den 17. november 2024
Hadsund-Peter afgår fra Mariager station kl. 15:00 Toget er tilbage igen på Mariager station kl. 15:30.

Herfra kører julemanden op til torvet og tænder byens juletræ. – Og så er det endelig jul i den lille idylliske fjordby.

Det er gratis at tage turen med Hadsund-Peter. Veteranbanen giver billetten. Man skal bare stige ombord på juletoget. MEN kom i god tid. Der er ikke flere end 74 siddepladser i toget! Der kan ikke bookes billetter i forvejen!

foto: Asger Christiansen

Veteranbanen sender sine varmeste hilsener med ønsket om en glædelig jul og ser frem til sæsonen 2025.

fvm 2024-11-07


 

Nye togkøreplaner får kritik

15. december skal togpendlere på hele Sjælland få arbejde og fritid til at hænge sammen med de nye køreplaner, der ændres med op til 25 minutter.

Link til TV2 øst

fvm 2024-11-03


 

Demonstranter for nattog holdt pyjamasparty

Fredag aften mødte en gruppe mennesker op på Københavns Hovedbanegård med nattøj og sovedyr. De var en del af en fælles europæisk markering, som vil slå til lyd for flere nattog, og til musik sendt over mobilen dansede de samtidig med meningsfæller på banegårdene i 11 europæiske byer.

Link til Kollektiv trafik forum

fvm 2024-10-31


 

Sporvogn torpederede butik i Oslo

Link til Tv2

fvm 2024-10-29


 

Mandag eftermiddag er en entreprenørmaskine væltet på skinnerne ved Brabrand

28. oktober er en entreprenør maskine væltet på skinnerne ved Brabrand. En kran der skal løfte maskinen på plads er ankommet.

Link til presse-fotos.dk

fvm 2024-10-29


 

Stor beredskabsøvelse med tog på Storebælt

Link til tv2 øst

fvm 2024-10-27