De fleste fotografer kender det vist; man har fundet det perfekte fotosted og venter på at toget skal komme forbi. Men der kommer ingenting, eller noget helt uventet. Heldigvis kommer digitaliseringen af jernbanen til rigtig god hjælp, idet alle fire lande i Norden har online løsninger der viser, hvor togene er netop nu.  

Her følger en kort gennemgang af mulighederne – som bestemt ikke må vurderes som udtømmende. Har læserne kendskab til andre sider og apps, så giv gerne webredaktionen et tip. 


Danmark

Her kan siden Landets Puls (http://landetspuls.dk) der er en lidt skjult del af Rejseplanen anvendes til at se persontogenes position rundt om i Landet, og markering af om de kører i tid eller ej. Siden viser desværre ikke godstog, da Banedanmark opfatter dette som fortrolige oplysninger.

 
Oversigtskort for Danmark, hvorfra der kan zoomes ind på det ønske område.


Sverige  

Her findes den gratis app ”1409” til mobiltelefon mm. som viser position af alle tog, inkl. godstog. For persontog og personfremførte særtog kan der ved et klik på tognummeret (f.eks. 1029), og få oplyst de gennemførte ankomster og afgangstider, samt prognose for resten af turen. For godstog er oplysningerne mere sparsomme, her får man kun jernbanevirksomhedens navn (Operatører) og destination, og status i forhold til køreplan.


Norge

Her kan man gå ind på Banenors hjemmeside www.banenor.no/reisende/togkart/ og på et kort se de aktuelt kørende passagerer- og godstog i Norge. Klikker ind man på toget, får man oplyst hvem der er operatør, tognummer og tidspunkt for næste ankomst.


 


Finland:

Her er hjemmesiden https://juliadata.fi/ en guldgrube af oplysninger, hvis man forstår sig at navigere rundt på den finske hjemmeside, for intet er skrevet på engelsk! Dog kan – afhængig af hvilken browser man anvender – få automatisk oversættelse til dansk.

Til gengæld for besværet får man særdeles detaljeret information om den finske infrastruktur, og de tog der kører på strækningerne, og sågar også oprangering! Kortet er dynamisk, og man kan f.eks. følge forløbet af togkrydsninger live. Alle togtyper er medtaget, også godstog med tognummer og toglængder. 

På siden kan man også finde grafiske køreplaner, hastighedsnedsættelser (LA’er), lister over materiel der er godkendt til kørsel mm. Så selv om man ikke skal til Finland, så er der er masser af studie til gode i hjemmesiden!