Sådan melder du dig ind

Du melder dig ind i bane bog-klubben ved at bruge tilmeldingsformularen samt overføre 200 kr. i DE­POSITUM, som du får tilbage ved evt. udmeldelse.

Når vi har modtaget dit depositum sender vi dig en bekræftelse pr. e-mail. Sammen med den får du de særlige indmeldelses-tilbud, som du bestiller pr. e-mail.

Desuden får du den nyeste ”Info” om de kommende bogklubbøger, som du evt. skal afbestille, hvis du ikke ønsker dem!

Fremover får du - enten sam­men med dine klub-bøger eller separat - tilsendt in­for­mation om de kommende klub­-bøger, som du har mindst en måned til at afbestille. Desuden får du til tider special-tilbud forbeholdt med­lem­mer af bog­klubben.

Sammen med din første klub­bog mod­tager du et girokort til beta­ling af den bog, du netop har fået. Du skal blot betale inden den frist som står på girokortet og har al­tid mindst 14 dages kredit.

Bemærk at bøger­ne KUN fås til klub-­pris når de tilbydes som „næste bog“. Dvs. at man ikke - efter at bogen er ud­kommet - kan få den gennem klubben til sær­lig pris.

Du binder dig kun til at købe 3 bøger, dog mindst én om året. Og du kan derefter til enhver tid ud­melde dig af bane bog-klubben og få dit deposi­tum på 200 kr. igen. Læs venligst reglerne for medlemskab grundigt igennem, da du god­tager disse regler, når du indbetaler depositum.

Regler for medlemskab af bane bog-klubben

1) Indmeldelse sker ved at indbetale et depositum på kr. 200 til bane bøgers bankkonto på indbetalingskort mærket bane bog-klubben eller ved elektronisk overførsel af beløbet. Indbetalingen gælder samtidig som accept af reglerne for medlemskab.

2) Nye medlemmer starter automatisk med den eller de bøger som indgår i førstkommende bogpakke. Denne bogpakke kan dog afbestilles, og i så fald modtages i stedet Bogklub-info med information om næste bog.

3) Medlemmer af bane bog-klubben tilbydes min. 3 og max. 6 gange årligt nye bøger til en pris som er ca. 25 % lavere - excl. porto - end bogens udsalgspris. Rabatten gælder kun udgivelser fra bane bøger og DJK’s forlag. Når der tilbydes bøger fra andre forlag kan rabatten være mindre. For hver bogpakke tillægges den faktiske portoudgift.

4) Medlemmer af bane bog-klubben forpligter sig til at aftage mindst 1 bog årligt og ialt mindst 3 bøger i den tid medlemskabet varer. Overholdes dette ikke, tilfalder det indbetalte depositum bane bog-klubben.

5) Det enkelte medlem af bane bog-klubben kan kun købe ét eksemplar af hver udgivelse til klubpris, og kun når de tilbydes som „næste bogklub-bog“. Tidligere udgivne bøger kan ikke købes til særlig klubpris. Eventuelle indmeldelsestilbud kan kun benyttes i forbindelse med indmeldelsen og indgår ligesom særtilbud ikke i bogantallet under pkt. 4.

6) I god tid inden udgivelsen orienteres medlemmerne i Bogklub-info om „næste bog“. Afbestilling af „næste bog“ skal ske inden udløbet af den fastsatte frist, som er mindst 14 dage. Bogklub-info med information om næste bog udsendes enten separat eller sammen med en foregående klubbog. Afbestilling sker ved, at man krydser af i „Nej tak“-rubrikken på svarkuponen som sendes til bane bog-klubben. Alternativt kan der afbestilles pr. e-mail til bane bog-klubbens e-mailadresse, så får man en kvittering pr. e-mail. Der kan ikke afbestilles på indbetalingskortet eller via PC-bank.

7) Bogklubbøger som ikke er blevet afbestilt tages ikke retur. Derimod kan bøger med tekniske fejl naturligvis ombyttes med nye.

8) Betaling for modtagne bøger SKAL ske inden den på indbetalingskortet anførte frist, som er mindst 14 dage.

9) Ved udsendelse af betalingspåmindelse tillægges et rykkergebyr på kr. 50,-. Ved gentagne tilfælde af manglende indbetaling udmeldes medlemmet, og det indbetalte depositum returneres, fratrukket bane bog-klubbens tilgodehavende og et administrationsgebyr på 50 kr.

10) Kan depositum ikke dække bane bog-klubbens tilgodehavende, er bane bog-klubben berettiget til - uden yderligere varsel - at sende tilgodehavendet til retslig inkasso.

11) Efter du har aftaget mindsteantallet af bøger (se punkt 4) kan udmeldelse ske med 1 måneds varsel. Såfremt der ikke er uafregnede mellemværender (se punkt 9) tilbagebetales det fulde depositum.


Ja tak, jeg ønsker at blive medlem af bane bog-klubben.

Jeg har læst og forstået reglerne for medlemskab. Jeg overfører depositum kr. 200,- til Danske Bank Regnr.1551 Kontonr. 3179176
mærket "indmeldelse bane bog-klubben" og med tydelig angivelse af navn og adresse.
Jeg er klar over at mit medlemskab først træder i kraft når indbetalingen er registreret.
Send en mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Med følgende information Navn, Adresse, Postnr./By, E-mail:


Du kan sammen med indmeldelse bestille bogtilbud nedenfor:


Tilbud ved indmeldelse i bane bog-klubben

Samtidig med din indmeldelse i bane bog-klubben kan du købe de seneste fire bøger fra foregående bogpakker til den særlige bogklubpris, hvor du sparer ca. 25 %. (Til prisen lægges porto).
Bestil bøgerne pr. e-mail samtidig med indmeldelsen. Så sender vi dem, når dit medlemskab er registreret.
Mere udførlig tekst om bøgerne findes på Jernbanebøgers hjemmeside.


Tog – Fra daggry til skumring
Forfatter: Søren Jacobsen
Sprog: Dansk og engelsk
Sider: 164.
Format: A4 Hardback.
Forlag: Lycka till Förlag.
Varenummer: 1560
Normalpris: 349,- kr.
Bogklubpris: 280,- kr + fragt



Linie 1     Københavns sporveje
Forfatter: Per Vadmand
Sprog: Dansk.
Forlag: Sporvejshistorisk Selskab.
Sider: 64.
Format: A5 Hæftet.
Varenummer: 2152
Normalpris: 120,- kr.
Bogklubpris: 96,- kr + fragt



IC4
Forfatter: René Flamsholt Christensen
Forlag: Forlaget Frydenlund A/S
Udgivelsesår: 2021
Sprog: Dansk
Antal sider: 352
Indbinding: Hardback
Størrelse: B: 17,8 – H: 25,2 cm
Varenummer: 1176
Normalpris: 299,- kr.
Bogklubpris: 240,- kr + fragt



Med toget gennem tresserne
Forfatter: John Poulsen m.fl.
Forlag: bane bøger
Udgivelsesår: 2021
Sprog: Dansk
Antal sider: 168
Indbinding: Hardback
Størrelse: B: 25 – H: 30 cm
Bogklubpris kr. 299,00 plus fragt
Normalpris kr. 398,00
Bestillingsnummer 336


Specialtilbud til nye medlemmer af bane bog-klubben

Ved indmeldelsen kan du købe disse ældre bøger til speciel "indmeldelsespris". Der er op til 80 % at spare! (Til prisen lægges porto).
Bestil bøgerne pr. e-mail samtidig med indmeldelsen. Så sender vi dem, når dit medlemskab er registreret.


    
Et liv på maskinen
af Peer Pedersen
80 sider A4, stift bind, rigt illustreret i s/h og farve. Normalt Kr. 268,-
SPECIALPRIS KUN Kr. 99,-


Køge-Ringsted Jernbane
af Thomas Nørgaard Olesen
Format 23 x 24 cm, stift omslag, 160 sider.
Normalt Kr. 349,-
SPECIALPRIS KUN kr. 149,-


Fra Vestbanen til Arriva
Af Ole-Chr. M. Plum
Format 23 x 24 cm, stift omslag 236 sider, ca. 400 illustrationer.
Normalt Kr. 349,-
SPECIALPRIS KUN kr. 149,-


Danske privatbaner 1950-1969
jernbanefotografers kameraer
A 4, liggende, hårdt omslag
80 sider, cirka 160 illustrationer i sort/hvid en del i farver
Bogklubpris kr. 195,- plus porto
Normalpris kr. 320,-
Bestillingsnummer 0914 B

Bogen er en fotografisk historie om de danske privatbaner i perioden 1950-1969, der viser mangfoldigheden i materiel hos de forskellige privatbaner.


Danske lokomotiver og motorvogne 1991 og 1997
Bøgerne illustrerer dansk driftmateriel inklusiv vognmateriellet med
korte data om hver enkelt litra og vogntype pr. 1. januar 1991 og 1997

1997
Tom Lauritsen
15 x 21 cm. i hårdt omslag
128 sider, rigt illustreret i farver
Frank Stenvalls Förlag
Bogklubpris 30,- kr. plus porto
Normalpris 139,- kr.
Bestillingsnummer 0578 B
.


1991-01-01
Tom Lauritsen
Lommeformat, blødt omslag
286 sider,
rigt illustreret i sort/hvid
Frank Stenvalls Förlag
Bogklubpris 20,- kr. plus porto
Normalpris 99,- kr.
Bestillingsnummer 0577 B


         




Newsflash

Lillebæltsbroen fylder 90 år

I 90 år har Lillebæltsbroen bundet Danmark sammen, og den ca. 300.000 tons tunge beton- og stålkonstruktion er i god form og klar til 90 år mere.
Lørdag den 10. maj bliver fødselsdagen markeret på begge sider af broen.

Kong Christian X og daværende statsminister, Thorvald Stauning, indviede i 1935 broen sammen med omkring 500 officielle gæster og ca. 50.000 danskere.

Lillebæltsbroen – også kendt som Den gamle Lillebæltsbro i folkemunde - har siden åbningen været et trafikalt knudepunkt. I dag krydses broen af ca. 12.000 biler og 200 tog hver eneste dag, og beton- og stålkonstruktionen er stadig i god form.

90 år er ingen alder, så længe der sørger for at vedligeholde betonen, stålet og de mange tusinde forskellige komponenter, som broen består af. Beregninger viser, at Lillebæltsbroen kan stå helt frem til år 2100, når broen vedligeholdes.

Vær med til at fejre broen

Til 90-års fødselsdagen, der samtidig markerer 10-året for Bridgewalking på toppen af Lillebæltsbroen, er alle inviteret til fødselsdagsparade og fest på broen. Fejringen foregår lørdag den 10. maj og i den anledning er broen lukket for biltrafik under festlighederne.

I anledning af fødselsdagen bliver der på begge sider af broen opsat en helt ny udstilling, som fortæller om broens historie. Udstillingen er lavet i samarbejde mellem Banedanmark, de to kommuner samt Middelfart Byarkiv, Museum Fredericia og Fredericia Fotoklub.

Program:

Kl. 11.00: Festlighederne starter fra hver sin ende af broen – i Snoghøj (Fredericia) og ved opgangen til Bridgewalking ved Middelfart. Her serveres brunsviger til de første 500 gæster og uddeles flag og balloner ved de to nye udstillinger.

Kl. 11.30: To lokale parader bevæger sig fra udstillingsområderne over broen og mødes på midten.

Kl. 12.00: Brofesten starter med gadegøgl, musik og masser af sjov for hele familien!

Kl. 13.30: Dagen afrundes med et ti-foldigt hurra for broen.

Kl. 14:  Fejringen slutter, og broen genåbnes for biltrafik.

Da broen i 1985 havde 50 års jubilæum bragte Jernbanen artiklen om broen .

 

Du kan finde artiklen på linket nedenfor:
Link til artikel om Lillebælstsbroens juubilæum i 1985

 

15 minutters stumfilm fra indvielsen i 1935 findes her

 

fvm 2025-04-29


 

Uden elektrificering Struer-Vejle er erhvervslivet  truet

 ingen international godstogs-trafik uden køreledninger

En moderne jernbane-godsterminal placeret tæt på motorvejs-nettet i Herning på en elektrificeret Struer-Vejlebane, hvor godset kan fragtes videre med elektriske lastbiler til og fra slut-distination eller produktionsvirksomhed.

Det er en konkret vision for at flytte mere gods over på skinner, som EU i øvrigt har en målsætning om.

Ideen om en terminal kommer fra medlem af IDA Rail, civilingeniør Tommy O. Jensen i en ideudvikling med arbejdsgruppen for at bevare de direkte tog Struer-København.

Ift Holstebro er elektrificering er forudsætning for at kunne køre tunge pansertog fra Jyske Dragonregiment – JDR- til øvelser i fx Tyskland.

Hvorfor elektrificering: Uden elektrificering – ingen international trafik med godstog til Midt- og Vestjylland.

Elektrificering er vigtig for det midt- og vestjyske erhvervsliv. Elektrificering er ifølge transportminister Thomas Danielsen og flere partier i forligskredsen for Infrastrukturplan 2035 også den rigtige løsning- ikke batteritog. Men finansieringen mangler.

 Derfor har toggruppen sendt et åbent brev til forligskredsen bag Infrastrukturplan 2035, erhvervsråd, borgmestre m fl.  for at gøre opmærksom på, at elektrificering eller ej er et strategisk valg- et valg ift i erhvervspolitik.

Dels fordi transporten med el-tog er billigere end med lastbil ifølge beregninger fra Rambøll til Transportministeriet. 

Dels fordi elektrificering er forudsætningen for at opretholde international godstogs-trafik fra Midt- og Vestjylland og dermed transport med tog til det snart buldrende tyske marked.

Vi kan hente inspiration i Sverige. Tommy O. Jensen peger på, at APMs containerhavn i Gøteborg har gode jernbaneforbindelser til terminaler inde i landet. Containere køres fra havnen til terminal med togshuttle og derfra videre med lastbil. En løsning i Midt- og Vestjylland kunne være shuttletog fra APM i Aarhus til Herning om natten. Der arbejdes også med godstogstrafik i  Grønn Jyllandskorridor 

El-drift er det eneste rigtige, hvis man skal have godsoperatører til at køre godstog til Herning. Fordi  langt størstedelen af godslokomotiverne kun er til el-drift. Enkelte el-lokomotiver har lidt batterikapacitet til rangering og kort kørsel. Men slet ikke til strækningskørsel.

Diesellokomotiver bygges kun i et meget lille antal. Men er reelt udfaset fra produktionen. Så dem skal man ikke satse på. Hydrogen -lokomotiver findes, men kun i få eksemplarer.

I dag har fx Viking Rail  50 år gamle diesel-lokomotiver. Men de er nok skrottet om 10-15 år.

Der er rigtig langt fra Vejle til Herning alene på batteri. Det vil kræve særlige lokomotiver, som operatører nok ikke er særlig interesseret i at investere i, hvis der ikke er en rimelig forretning.

Der er ifølge Tommy Jensen heller ikke et større marked for batterilokomotiver til strækningskørsel.  Så hvis der ikke er el til Herning/Holstebro, så bliver det rigtig svært at finde nogen, der vil køre gods på den rute på sigt.

Når Femern-jernbanen åbnes i 2029, så vil den nuværende Taulov jernbaneterminal miste de store mængder gods, der i dag kører via Sjælland og Fyn til Tyskland.  Det er godstog med endestationer i Tyskland og Sverige, der vil vælge den kortere rute via Femern.

Det betyder en ny fremtid for terminalen og måske færre afgange med godstog, hvis ikke også erhvervslivet i Jylland satser mere på gods på banen. Vi ser i værste fald ind i en fremtid uden muligheden for at transportere gods på en elektrisk jernbane kombineret med restriktioner i et ekspanderende Tyskland .

Ift Holstebro betyder  oprustningen, at landets største kampregiment Jyske Dragonregiment får flere kampvogne og flere infanterikøretøjer og får brug for, at  flere pansertog kan køre fra Holstebro til øvelser i fx Tyskland.

I Holstebro er der et sidespor til pansertog. Også den massive vækst i værnepligtige og professionelle soldater øger behovet for togbetjening. Altså: Elektrificering er også sikkerhedspolitik.

 Danmark overtager snart  EU-formandsskabet efter Polen. EU har en målsætning om, at jernbane-godsets markedsandel skal øges fra 30 pct i 2030 til 50 pct. i 2050. Det svarer til daglige godstog til både Thy, Vestjylland, Lolland og Vendsyssel. Dertil kommer jernbanens betydning i det kommende europæiske forsvarssamarbejde.

PS: I det åbne brev stiller Tommy O. Jensen sig til rådighed for borgmestre, erhvervsråd m fl med viden. Fx ift  kontakter til Sverige.

 

Egon Nykjær, formand Dansk Metal Herning og bestyrelsesmedlem Erhvervsrådet Herning &Ikast-Brande

Ole Skydt, Østerbrogade 22

 Medlem af arbejdsgruppen for at bevare de direkte tog Struer-København

 

Links til inspiration:

Bandet klippt för Julas nya jätteterminal i Falköping | JARNVAGSnyheter.se 

Falköping’s new terminal facility revolutionises Swedish transshipment logistics - APM Terminals

Katrineholms Logistikcentrum | Katrineholms kommun

fvm 2025-04-24


 

 

En damplokomotiv har for første gang i England kørt ved hjælp af ETCS

En damplokomotiv har for første gang med succes kørt ved hjælp af Hitachi Rails europæiske togkontrolsystem (ETCS) digital signaleringsteknologi. Prøven, der blev afsluttet på Cambrian-linjen i Wales, markerer en ny udvikling i integrationen af kulturarvstog med moderne jernbaneinfrastruktur.

Engelsk tekst

Link til Railway-news

fvm 2025-04-21


 

Gedser Remise måtte sig nej til mange, der ville på togtur

Gedser Remise måtte sig nej til mange, der ville på togtur mellem Nykøbing og Gedser med sølvgrisen.

Link til artikel i Folketidende

Køreplan for sommerens kørsel for toget mellem Nykøbing og Gedser kan ses her

fvm 2025-04-21


 

Bogprojektet om Erling Nederland

Den første bog om en eminent illustrator og visuel journalist, som læsere af Hvem Hvad Hvor, DSB-pjecer og fagblade har nydt godt af.

Projektet er nu blevet til en Kickstarter-kampagne, som I kan følge og evt. støtte her:

Læs mere om bogprojektet her: https://www.kickstarter.com/projects/1887922821/erling-nederland-infografiens-mester?ref=project_link

Se YouTube video om bogprojektet

 

fvm 2025-04-19


 

 

Igen tog mellem Nykøbing og Gedser remise

Der kører skinnebus mellem Nykøbing og Gedser remise i påsken.

Der køres 17-18-19 april.

Link til køreplan 

Link til indslag i TV2 øst

fvm 2025-04-14


 

Seks brande ved samme by på grund af godstog

Tirsdag eftermiddag fik Brand & Redning MidtVest travlt, da der pludselig rullede seks alarmer ind i Brande, hvor der var sket en fejl på en bremse på en godsvogn. De mange brande langs banelegemet strakte sig over tre kilometer omkring Fauerholt. DB Cargo, at fejlen skete på en bremse på en af godsvognene og altså ikke selv lokomotivet.

Brand & Redning MidtVest Leon Nielsen fortæller til TV MIDTVEST, at der hurtigt kom styr på de mange brande. Heldigvis en dag med lav vind
Der blev trukket en hale af brande bag toget, efter at de skete en fejl på bremsen. 
Det var, mens godstoget var i gang med tilbagelægge turen fra Fredericia til Herning, at der skete en fejl på bremsen syd for Brande.

Ved Fasterholt, hvor godstoget blev stoppet, nærmede en af brandene sig nogle huse. Operativ chef Leon Nielsen oplyser dog, at det lykkedes for brandfolkene at få slukket branden inden da.

Tvmidtvest - fvm 2025-04-08


 

Ny formand for DJK

Dansk Jernbane-Klub afholdt søndag den 6 april generalforsamling.
Der blev valgt ny formand idet Henrik Bang Jensen efter 13 år ønskede at træde tilbage fra formandsposten, men bliver i Hovedbestyrelsen. Hovedbestyrelsen konstituerede sig efter generalforsamlingen med Tommy O. Jensen som formand, Søren Bay som næstformand.  

Den nye formand og den afgående formand

Noter fra generalforsamlingen. Officielt referat på hjemmesiden medio maj 

Opsigelse af arkivlokalerne i Glostrup har fyldt meget i foreningen det sidste halve år. Bygningen, hvor arkivet havde til huse i en kælder, skal rives ned. Der har været brugt meget tid og kræfter på at finde et nyt lejemål til arkivet, og det er nu endt i et samlet lejemål for arkiv og DJK’s øvrige aktiviteter i Brøndbyvester i en rimelig central placering. Lejemålet er samlet ca 50.000 kr. dyrere  årligt.
Stor tak til arbejdsholdet, der flyttede arkivet, og vi glæder os alle til at vise de nye lokaler frem. Der er stadig et stort arbejde med at pakke 700 flyttekasser ud. Flyttefirmaet Jonas har kørt 23 flyttelæs til de nye lokaler, og omkring 3000 hyldemeter er flyttet. Flytteholdet havde en gennemsnitsalder på 72 år og har gjort en stor indsats. Der udestår arbejde med at pakke Herlev ned inden 1. august.

 I Marslev går det fremad med installationer, et enkelt spor er lagt og materiel har kunnet flyttes til hallen og et lejemål opsiges. Med hjælp udefra skal der laves flere spor, så mere materiel kan komme under tag.

Det er blevet sværere at køre veterantog med det nye signalsystem. Flere baner er udfordret:
Museumsbanen, Veterantog Vest, My veterantog,  Limfjordsbanen og Gedser remise har udfordringer for hele deres kørsel eller dele af kørslerne i 2025.  

Henrik Bang Jensen har valgt at stoppe som formand, som han har været i 13 år, men bliver i hovedbestyrelsen.
Svend Korsgaard har valgt at stoppe som kasserer men bliver i hovedbestyrelsen
Jesper Hansen har valgt at stoppe efter 12 år i Hovedbestyrelsen helt, og der skal findes en ny sekretær
Lasse Toylsbjerg-Pedersen er nyvalgt medlem af hovedbestyrelsen.

Det meste af den nye hovedbestyrelse.

Nyvalgt til hovedbestyrelsen var Lasse Toylsbjerg-Pedersen

Hovedbestyrelsen har konstitueret sig således:

Formand:           Tommy O. Jensen  
Næstformand:    Søren Bay 
Kasserer:           Claus Dahl   
Sekretær:          Keld Haandbæk

 

fvm tekst og foto: 2025-04-07


 

Ny festival fejrer 150-året for Den vestjyske længdebane

I år fylder Den vestjyske længdebane 150 år. Jubilæet markeres til august med en festlig togfestival for hele familien, hvor festivalens deltagere blandt andet kan opleve forskellige tog, der har kørt på strækningen gennem tiden. 


Togfestivalen bliver afholdt lørdag den 23. august 2025 og markerer 150-året for Den vestjyske længdebane.

Lørdag den 23. august afholder Varde Kommune i samarbejde med de lokale udviklingsråd en stor togfestival for hele familien i anledningen af Den vestjyske længdebanes 150-års jubilæum.

Togfestivalen finder sted på forskellige lokale stationer i bl.a. Nr. Nebel, Oksbøl og Ølgod. I Varde vil der være udstillinger, kreative aktiviteter og en børnekoncert. Det hele kulminerer om aftenen på Varde Station med spisning og livemusik. Festivaldeltagerne kan opleve forskellige og historiske tog, hvoraf nogle af togene tilbyder ture. 

Jernbanens betydning for egnsudviklingen

For 150 år siden kunne borgere for første gang køre med tog i Varde Kommune, og erhvervslivet kunne bruge jernbanen som en vigtig transportmulighed. Tog- og jernbanedriften har haft enorm betydning for udviklingen i Varde Kommune. Det gælder både i forhold til erhvervslivet, landbruget, turismen og infrastrukturen for borgerne generelt. Formålet med festivalen er at samle folk fra hele kommunen til en festlig dag og markere Den vestjyske længdebanes betydning for egnsudviklingen i Varde Kommune.

Den vestjyske længdebane er fortællingen om vores område, og hvordan infrastrukturen de seneste 150 år har bidraget til at skabe levende lokalsamfund og en særlig fællesskabsfølelse. Vi ser ser frem til at fejre jubilæet med en festival sammen med både lokale, turister og togentusiaster.

Varde Kommune - fvm - 2025-04-02


 

Monstermaskine æder sig gennem vestjysk banestrækning

Link til tvmidtvest

fvm 2025-03-31