I 1975 fik den syvende Olsen Banden film premiere med titlen ”Olsen Banden på sporet”. Her spiller Statsbanerne en stor rolle og på trods af mange fine og finurlige scener er særlig en bygning er blevet et ikon på filmen: tårnet med kommandoposten på København Godsbanegård, i officiel tale Kommandopost Tårnet men af de fleste vel bare kendt som Det Gule Palæ.
 
Det Gule palæ i 2016 på sin oprindelige placering. Foto: Peer Kurland
I forbindelse med ombygning af Godsbanegårdens sikringsanlæg forsvandt den stedlige stationsbestyrer i tårnbygningen i august 2010 og herefter begyndte forfaldet og samtidig også tankerne om bygningens fremtid.
I 2014 meddelte DSB (ejer af den lave del af bygningen) og Banedanmark (ejer af selve tårnet) at man påtænkte at nedrive hele bygningskomplekset, hvilket startede en livlig debat om mulighederne for bevarelse.
De interesserede indså dog hurtigt, at hvis der skulle blive tale om bevarelse af bygningen, burde det først og fremmest være selve tårnbygningen der skulle bevares. Men bygningens placering gjorde det omvendt svært af få besøg af gæster, da det lå midt i sporterrænet og af sikkerhedsmæssige hensyn vil hindre normal adgang. Tårnet skulle altså flyttes, hvis det skulle sikres for eftertiden. 
Tårnet under flytning i 2016. Foto: Erik V. Petersen
 
Tårnet under flytning i 2016. Det blev sejlet på pram til Gedser: Foto: Peer Kurland

Efter en ihærdig indsats fra Olsen Bandens fanklubber i Danmark og Tyskland, sponsorer bl a Mærsk fonden og andre interesserede lykkedes det at få indsamlet så store midler at Tårnet, efter en minutiøs forberedt plan, lørdag den 3. september kunne flyttes fra sin vante plads på Godsbanegården til en ny placering ved Gedser Remise.         
Overværet af en mindre skare interesserede blev bygningen om morgenen flyttet over på en blokvogn og herefter begyndte turen som inkluderede styning af træer, midlertidig fjernelse af hegn og luftledninger til Enghave Brygge hvor omladningen til det fartøj, som i løbet af de næstfølgende 20 timer skulle sejle bygningen til Gedser, fandt sted. 
Kl.16.50 kunne brovagten på Langebro hæve broen for den usædvanlige transport som fik mange sejlere og andre som nød det gode vejr omkring havnen til at stirre en ekstra gang. Mange genkendte tårnet fra Olsen Banden og skyndte sig at forevige begivenheden, inden transporten kort tid efter forsvandt ude af syne, da broklapperne på Knippelsbro atter sænkede sig.  
      
Den danske filmserie om de uheldige forbrydere var i det hele taget utrolig populær i DDR, og det mærker man jævnligt i remisen, hvor Det Gule Palæ, som den gamle DSB-kontrolpost officielt hedder, har stået siden 2016.  Det er her, Kjeld og Yvonnes søn, Børge, i en til lejligheden kortklippet udgave bliver budt velkommen som trafikelev af de elskelige jernbanefunktionærer hr. Godtfredsen og hr. Brodersen i den syvende film om Olsen-bandens bedrifter.
 
Finn Rasmussen i sit tårn i Gedser remise.  Finn var primus motor i at få den voldsomt hærgede kontrolpost sat pænt i stand. I 2017 kunne man genindvie bygningen som udstillingsgenstand. Naturligvis med lun smørkage og varm kaffe til de 800 gæster, der var mødt op.
 
De to tårnugler, spillet af Paul Hagen og Helge Kjærulff-Schmidt, får en stor del af deres velstrukturerede arbejdsdag til at gå med at drikke kaffe og spise smørkage samt glæde sig over, hvor godt alting fungerer ved Statsbanerne. Altså indtil Egon Olsen roder med signalsystemet som led i endnu en genial kupplan, og kontrolpanelet i det gule tårn pludselig begynder at opføre sig stærkt uregelmæssigt. »Det må være en atmosfærisk forstyrrelse i elektronerne«, siger en forfjamsket hr. Godtfredsen i filmen, som kører i sløjfe i Tårnet.
 
 
Køkkenet i Tårnet.
 
En lillesamling af foto fra filmen taget i Tårnet.
 
Den flot renoverede og indrettede 1. sal i tårnet
 
Det er ikke sportavlen fra ’Olsen-banden på sporet’ anno 1975, der står her i dag. Det var hentet fra den gamle Glostrup Station. Til gengæld er det tunge møblement helt det samme som i filmen, så det er muligt at sætte sig til kaffebordet ligesom hr. Godtfredsen og hr. Brodersen.
 
Når man befinder sig i Tårnet er man i hr. Godtfredsens og hr. Brodersens gamle arbejdsplads og her har man udsigt til færgelejet i Gedser og byens gamle station, der spillede rollen som Korsbæk Banegård i tv-serien ’Matador’, og hvor flere af togene fra den daværende DSB-remise medvirkede.
 
Tekst og foto hvis ikke andet er nævnt Finn Madsen
 
fvm 2025-04-26