Søndag den 26. maj afholdtes det første hovedbestyrelsesmøde efter generalforsamlingen den 24. marts. Mødet holdtes som vanligt i klubhuset i Herlev.

Mødet indledtes med, at formanden Henrik Bang Jensen bød de nye medlemmer velkommen i hovedbestyrelsen. Ved samme lejlighed blev der ridset op, hovedbestyrelsens rolle og funktion, og hvor beslutninger om f.eks. materielanskaffelser og ditto afskaffelse tages på demokratisk vis efter grundige drøftelser.

De enkelte bestyrelsesmedlemmer gav herefter udtryk for deres forventninger til arbejdet i DJK, bl.a.:

  • Vision om kunne blive ved med at fremvise historiske veterantog i fremtiden.
  • Være med til at formidle gamle håndværksteknikker og holde dem vedlige til fremtidige generationer, f.eks. ved at opbygge værksteder med speciale i elektromekaniske opgaver, motorer, snedkeri osv.
  • Udbygge et godt fællesskab om interessen jernbaner, som har mange facetter.
  • Vi skal være bedre til at fortælle at ældre medlemmer om fællesskabet og få dem med.
  • Vi skal være bedre at fange de unges interesse, f.eks. ved at være tydelig med tilbud klubbens mere ”bløde” aktiviteter, som f.eks. arkiv, billeder, medier osv.
  • Vi skal forberede en snarlig fornyelse i Hovedbestyrelsens top, da formanden trækker sig som formand ved generalforsamlingen i foråret 2025. 
  • * Sekretæren træder ud af bestyrelsen efter næste generalforsamling i foråret 2025. 
Fedecrail

DJK har i mange åre været medlem af den paraplyorganisationen Fedecrail, som er en europæiske sammenslutning af museums- og turistbaner og sporvogne (https://fedecrail.org/). Fedecrail har medlemmer i 29 lande og repræsenterer cirka 35.000 frivillige fordelt på 58 paraply- og individuelle medlemsforeninger, samt over 4.000 ansatte i sektoren. Fedecrail har udviklet sig til en reel NGO på EU-plan, og arbejder på at få EU-midler til dette arbejde.

Henrik Bang Jensen har deltaget i årsmødet i Barcelona hvor der bl.a. blev talt om de udfordringer der er med kørsel på de offentlige jernbanenet i lyset af ERTMS. Der har være møde ERA omkring regler og om at have mere lempelige regler for veteranbanedrift. Der er flere forskellige tilgange, og fra Danmark er der positive eksempler om kørsel på overgange mellem signalsystemer, som måske kan hjælpe andre landes veteranbaner.  Der blev også diskuteret miljøforhold med kul og diesel som brændstof, og hvordan man forklare dette i en historisk kontekst. Der undersøges også om der findes miljøvenlige alternativer.

Det er Dansk Veterantogs Fællesrepræsentation (DVF, der med Anders Dørge fra NSJV og Henrik Bang Jensen fra DJK repræsenterede Danmark ved Fedecrail-møderne.

Arv til DJK

En væsentlig indtægtskilde til DJK’s aktiviteter er når medlemmer har betænkt foreningen i testamenter. I det forgangne år er der modtaget arv på knap en halv mio.kr, hvilket kommer til god fyldest i bl.a. Marslev. En del af arven er anvendt som ekstra tilskud til anlægsarbejder, hvilket gør det muligt at sporlægning kan igangsættes til efteråret og de første køretøjer kan komme indendørs inden jul.

Kassereren oplyste, at vi ind i mellem kontaktes af advokater, der forespørger om DJK vil betale advokatsalæret, ifm. oprettelse af et testamente, hvor DJK begunstiges. Hovedbestyrelsen ser positiv på konkrete henvendelser, hvis der formodes at kan falde ud til DJK’s fordel på sigt. Omkostning til advokatsalær ligger på ca. 5.000 kr. pr. testamente.

Claus Dahl opfordrede også til at få italesat værdien af §8a-bidrag på 200 kr. til DJK, dvs. at der kan opnås skattemæssige fradrag, hvis man giver et bidrag til anerkendte foreninger og organisationer. Dette skal formidles bedre ud i foreningen, f.eks. i M-udgaven af Jernbanen og hjemmesiden.

Materielsager og håndtering af disse

Intern materielrokade

I anledning af at Danmarks Jernbanemuseum rømmer remisen og vognhallerne i Randers, og flytter deres materiel til det nye magasin i Marslev, skal DJK’s lokomotiv DSB J1, flyttes derfra inden efteråret.

DSB J1 blev overtaget af DJK for flere år siden i bytte for VNTJ nr. 9. VNTJ nr. 9 har indtil nu har stået udstillet i Ryomgård, men skal flyttes til Danmarks Jernbanemuseum magasin i Marslev.

Det besluttes at foretage en intern materielrokade, når blokvogne alligevel skal i gang, idet DJK’s lille N-maskine (DSB N 186) flyttes fra DJK’s vognhal i Marslev til Djurslands Jernbanemuseum i Ryomgård, og at DSB J1 flyttes fra Randers til Nykøbing F/Gedser.  Det undersøges, om der skal flyttes materiel fra Maribo/Gedser til Marslev ved samme lejlighed.

Afhændelse af SB M1 (Skagensbane motorvogn)

DJK har gennem længere tid været i forhandlinger med Eisenbahnfreunde Wismar e.V. om salg af motorvogn SB M1, efter den har været i udbudt i DVF uden resultat. For at undgå penge mellem parterne, har DJK foreslået bytte med en (tovejs) gravemaskine, som kunne give stor værdi for byggeprojekter internt i DJK. Dette forslag blev vurderet for dyrt af Wismar. Det er væsentligt for Wismar at eje vognen fuldstændig, for at kunne få tilskud til restaurering. Afklaring af salgspris og tilbagekøbsklausul udestår stadig, det væsentlig for DJK at den sikres for eftertiden, og at vi har muligheden for at købe den tilbage, hvis der skulle udbydes til salg igen. Når alle vilkår er på plads, vil Hovedbestyrelsen træffe endelig beslutning om salget.

Afhændelse af DSB ZA 99317 (Carlsberg vognen)

Veterantog Vest vil gerne afhænde godsvognen DSB ZA 99317 (Carlsbergvognen), da tilstanden er ikke god. Den står udendørs, og der er ikke ressourcer til istandsættelse. Det besluttes at sende vognen i udbud i DVF-regi, således andre veteranbaner i Danmark har mulighed for at overtage vognen.

Afhændelse af OHJ Bns 270 (styrevogn)

Styrevognen OHJ Bns 270 står sammen med S-toget i Rødekro i mange år og skal fjernes når S-toget rykker til Marslev. Vognen har været udbudt gennem DVF, ingen interesse. Forretningsudvalget har indstillet at vognen ophugges, hvis andre ikke interesse, eftersom vognen ikke er en original Bns-vogn (sammenbygning af tidligere DSB Bn-vogn med førerhus fra havareret DSB Bns-styrevogn) og det forhold at MY Veterantog har en tidligere Bns-vogn i sin flåde.  Hovedbestyrelsen tog indstillingen til efterretning, og vognen kan skrottes eller afhændes frit når det er belejligt.

Bordet rundt

Veterantog Vest fortalte, at taget på remisen i Bramming er under udskiftning, der anvendes de rigtige tagsten. Betaling af tagfirma og tildeling af fondsmidler hænger sammen. Forventer arbejdet afsluttet til sensommer.

Djurslands Jernbanemuseum

Der er etableret et nyt sidespor, som skal være en del af den kommende udstillingshal i Ryomgård. Indvielsen af sidesporet sker den 2. juni med taler fra kommunen, fri adgang til museum. Renovering af drejeskiven skrider frem, der er kommet plader på selve skiven. Der er indkøbt tømmer til sporviften ved drejeskiven.

MY Veterantog

I MY Veterantog er Poul Lindbjerg blevet ny formand – Henrik Bang Jensen fortsætter som sikkerhedsansvarlig. Der har været lidt særtogs arrangementer, men er stadig ramt af indespærring grundet lukkede depotspor i Hundested. Der er ikke noget nyt vedr. istandsættelse.  

MY 1126 skal til Wittenberge sammen med MY 1101 for MY-udstilling. MY 1126 var til veterantræf i Græsted, hvor der var mange besøgende.

Gedser Remise

Gedser Remise udfordres med gennemførelse af obligatorisk ERTMS-uddannelse, som er en betingelse for at kunne køre ind på Nykøbing F station. Kurset tager 7 arbejdsdag, kursusgebyr på 17.000 kr. for at få rangerområdeleder. Dem skal der bruges to af. Andre alternativer for kørsel i spærring afvist af tilsynet.

Selve remisen har besøg af ca. 15-30 daglig gæster i remisen, hvilket er positivt.

Der er søgt om midler fra LAG (EU-støtte til lokale anlægsprojekter) til f.eks. svelleudskiftning på Gedserbanen. Der har været et stort arbejde med at rydde vegetation på Gedserbanen, inden kørslerne kan startes op. Nykøbing F-Væggerløse skal sikkert stoppes op, inden den kan befares.

Mariager-Handest Veteran Jernbane

Der har været problemer med kørecomputeren på trolje 225, som gør at troljen ikke kan køre. Der prøves med livliner hos Banedanmark, hvorfra den er købt, om der findes backupsoftware til kørecomputeren.

Efter en del tumlet i bestyrelsen, er der kommet ny optimisme, og flere tidligere medlemmer er vendt tilbage igen. Det er derfor lykkedes at få alle sommerens tog er bemandet.

Skinnebussen HBS SM 210 brød ned i efteråret – gearkasse itu. Ny erstatningsgearkasse fundet, og skal monteres.

Limfjordsbanen

Limfjordsbanen har ingen kørsler i sommeren, pga. omfattende sporarbejde, hvor hele stationen er lukket ned. Spor 95 også forsvundet – det er det spor som materiel løftes over på.

Der arbejdes på kørsler til efterår og jul, når sporarbejdet er overstået. To medlemmer skal sendes på ERTMS-kursus som rangerområdeleder, nødvendigt når stationen går til ERTMS. Pris pr. 17.700 kr.

Der er åbent hus den 15. juni på Limfjordsbanen, hvor bl.a. arbejdet med udskiftning af kedelrør på FFJ nr. 34 kan ses. Udskiftning giver 6 års frist til næste revision.

Redigeret af Tommy O. Jensen

Newsflash

Ny festival fejrer 150-året for Den vestjyske længdebane

I år fylder Den vestjyske længdebane 150 år. Jubilæet markeres til august med en festlig togfestival for hele familien, hvor festivalens deltagere blandt andet kan opleve forskellige tog, der har kørt på strækningen gennem tiden. 


Togfestivalen bliver afholdt lørdag den 23. august 2025 og markerer 150-året for Den vestjyske længdebane.

Lørdag den 23. august afholder Varde Kommune i samarbejde med de lokale udviklingsråd en stor togfestival for hele familien i anledningen af Den vestjyske længdebanes 150-års jubilæum.

Togfestivalen finder sted på forskellige lokale stationer i bl.a. Nr. Nebel, Oksbøl og Ølgod. I Varde vil der være udstillinger, kreative aktiviteter og en børnekoncert. Det hele kulminerer om aftenen på Varde Station med spisning og livemusik. Festivaldeltagerne kan opleve forskellige og historiske tog, hvoraf nogle af togene tilbyder ture. 

Jernbanens betydning for egnsudviklingen

For 150 år siden kunne borgere for første gang køre med tog i Varde Kommune, og erhvervslivet kunne bruge jernbanen som en vigtig transportmulighed. Tog- og jernbanedriften har haft enorm betydning for udviklingen i Varde Kommune. Det gælder både i forhold til erhvervslivet, landbruget, turismen og infrastrukturen for borgerne generelt. Formålet med festivalen er at samle folk fra hele kommunen til en festlig dag og markere Den vestjyske længdebanes betydning for egnsudviklingen i Varde Kommune.

Den vestjyske længdebane er fortællingen om vores område, og hvordan infrastrukturen de seneste 150 år har bidraget til at skabe levende lokalsamfund og en særlig fællesskabsfølelse. Vi ser ser frem til at fejre jubilæet med en festival sammen med både lokale, turister og togentusiaster.

Varde Kommune - fvm - 2025-04-02


 

Monstermaskine æder sig gennem vestjysk banestrækning

Link til tvmidtvest

fvm 2025-03-31


 

Arkivet i Glostrup er nu rømmet

Da DJK’s arkivhold sammen med flyttefirmaet JONAS ApS begyndte flytningen af arkivet den 3. marts, var proceduren for nedpakning næsten som tidligere tiders instrux for ”Ekspedition af Personer og Gods ...” ved jernbanen. Alt er omhyggeligt pakket i flyttekasser og mærket med etiketter med indhold samt lokation i det nye arkiv, og der var ingen levende ål i sække!

Horsens i april 1884

Alt er derefter omhyggeligt flyttet til Vallensbækvej, hvor en del hurtigt er udpakket, mens meget ”gods” indtil videre er henvist til en ”Pakhusplads ”paategnet Lejlighedvis Tømning”..

Den ene dag har taget den anden, og da vi mandag 24. marts spiste frokost, udtrykte Nils ønske om, at vi fredag 28. marts kunne indtage frokosten på Vallensbækvej. Det tvivlede jeg på, men takket være en kæmpe indsats i flytteuge 4, kunne vi kl. 10:40 konstatere, at den egentlige nedpakning var slut, idet det sidste bl.a. kaffemaskine, computer m.m. kunne pakkes 29. marts.

Vi kørte så til Vallensbækvej og spiste frokost ved et ældre mødebord fra OHJ/HTJ. Det stod i sin tid på direktør Erik Johansens kontor.  Bagefter blev der tømt flyttekasser, så der også var plads til det sidste flyttegods.

Lørdag 29. marts mødtes Kjeld og Ole sammen med tre flyttefolk fra JONAS, og de medbragte to mindre flyttebiler, som derefter i to omgange blev fyldt med meste af det sidste arkivmateriale til Vallensbækvej.

Fra Sporvejshistorisk Selskab kom Erik Storgaard med deres store lastbil, der blev fyldt med tegninger etc, som nu får adresse på Sporvejsmuseet på Skjoldenæsholm sammen med tegningerne, som DJK for nogle år side arvede fra Scandia A/S.

Alle foto: OCMP og Jens-Chr. Jensen.

ocmp - fvm 2025-03-30


 

Jernbanemuseet fejrer 50 års jubilæum

Den 17. april 2025 er det 50 år siden, at Danmarks Jernbanemuseum åbnede i Odense

På museet kan oplev masser af sjove aktiviteter for hele familien i påsken. Tag en tur med vores flotte veteranbus rundt i Odense og hop ombord på det populære minitog. Børnene kan bygge i timevis med DUPLO-klodser, og når I har brug for en pause, kan I tage en tur på vores store udendørs legeplads og slappe af i det dejlige forårsvejr.

I år er påsken ekstra særlig, da Danmarks Jernbanemuseum fylder 50 år, og det fejres det med et festligt program.

Jubilæumsåret skydes i gang den 5. april med filmvisningen af "Olsen-Banden på sporet" i samarbejde med OFFSpring. Den 11. april inviterer vi til åbning af vores jubilæumsudstilling med taler, stand og rundvisninger. Den 17. april markerer vi jubilæumsdagen med entrépriser som i 1975, fødselsdagskage, buskørsel og masser af sjove aktiviteter for både børn og voksne.

Læs mere 

fvm 2025-03-29


 

Vossloh indvier ny sporskiftefabrik i Fredericia

Den nye fabrik er en del af en rammeaftale på 300 mio. kr. mellem Vossloh og Banedanmark. Den skal sikre en stabil forsyning og kortere leveringstider af sporskifter og reservedele til Banedanmark, ligesom den årlige produktion på 80 sporskifter skal bidrage til at forny og udbygge det danske jernbanenet.


Den internationale jernbaneleverandør Vossloh har officielt åbnet sin nye sporskiftefabrik i Fredericia. Det nye anlæg gør det muligt at levere jernbaneinfrastruktur og komponenter med væsentligt kortere leveringstider.

Fabrikken er designet til at producere præfabrikerede sporskiftersystemer med høj præcision. De færdige enheder kan opbevares både indendørs og udendørs og transporteres direkte til installationsstederne med speciallastbiler. Siden driftsstarten er der produceret 16 sporskifter, og produktionen forventes at nå de planlagte 80 enheder i år.

I 2023 indgik Vossloh og Banedanmark to rammeaftaler til en samlet værdi af 300 mio. kr.  Som led i denne aftale blev det besluttet at etablere en dansk fabrik.

Sporskiftefabrikken er placeret i Taulov Dry Port – Danmarks største transportknudepunkt – med direkte adgang til motorveje, jernbanen, Billund Lufthavn og Fredericia Havn. De 3.000 kvadratmeter store produktionsfaciliteter er etableret i umiddelbar nærhed af Banedanmarks produktionsanlæg for betonsveller, hvilket muliggør en effektiv forsyningskæde.

Der produceres sporskifter i fem forskellige størrelser på fabrikken i Fredericia. Længden afgøres af den hastighed, hvormed toget passerer sporskiftet. Det længste er op til 80 meter langt. Under produktionen placeres betonsvellerne på gulvet, hvorefter ståldelene lægges ovenpå og monteres.

Vossloh Nordic Switch Systems AB - fvm 2025-03-26


 

Nu begynder omfattende ombygning af Aarhus Station

Den 31. marts går Banedanmark i gang med en omfattende ombygning af jernbanen i Aarhus. Formålet er at ombygge spor og perroner, installere nyt signalsystem og gøre klar til at køre eltog.

Den 31. marts går det for alvor løs, når Banedanmark går i gang med en omfattende ombygning af jernbanen i Aarhus. Forberedelserne har stået på i årevis, og allerede nu er der etableret byggepladser flere steder i Aarhus.

I de kommende knap to år elektrificeres sporene, de gamle analoge signaler udskiftes med et nyt digitalt signalsystem, og sporene i Aarhus fornys og hastighedsopgraderes. Målet er, at der fra slutningen af 2026 kan køre eltog på den østjyske hovedstrækning fra Fredericia til Aalborg, så togdriften bliver mere klimavenlig og effektiv.

Aarhus H står over for en gennemgribende modernisering og opgradering, så den bliver klar til både det nye signalsystem og nye eltog. Samtidig får selve stationen også en makeover, så de kommende år bliver det lidt af en byggeplads. 

Ombygningen af Aarhus H er ikke bare omfattende, men også utrolig vigtig og spændende. Vi kommer blandt andet til at ombygge spor, installere nyt signalsystem og elektrificere på samme tid, og det vil på sigt være godt for både passagererne og miljøet. En elektrificeret og fornyet jernbane med nyt signalsystem vil sikre kortere rejsetid, reduceret udledning af partikler og CO2, mindre støj og flere tog til tiden.

Togtrafikken påvirkes

Arbejdet kommer til at kunne ses i bybilledet og vil også kunne mærkes af tog- og letbanepassagerer. I længere perioder vil arbejdet betyde, at togtrafikken til og fra Aarhus H bliver reduceret.

Jernbanevirksomhederne DSB og GoCollective har ligesom Banedanmark forberedt sig på projektet og ændringerne i togdriften:

"Ombygningen af Aarhus H er et kæmpestort og meget komplekst projekt. Vi følger Banedanmarks omfattende arbejde tæt og etablerer blandt andet bemandet overvågning af togdriften i og omkring Aarhus for at hjælpe kunderne bedst muligt. Og så tilbyder vi vores pendlere med minimum to af stationerne Skanderborg, Aarhus H og Hinnerup på deres Pendlerkort, at de kan søge om og få tilbagebetalt 25 procent i perioden, hvor togdriften er reduceret,” siger DSB's informationschef Tony Bispeskov.

”Vores fokus er at få trafikken til at glide så gnidningsfrit som muligt for de rejsende. Mellem Herning og Aarhus kører vi som hidtil med to tog i timen. På strækningen Viborg–Aarhus kører ét direkte tog i timen, suppleret af et tog mellem Viborg og Langå, hvor man kan skifte til DSB, som ekstraordinært stopper i Hinnerup. Det giver mulighed for en sammenhængende rejse, selvom vi midlertidigt kører færre tog,” siger Mikkel Juul, pressechef hos GoCollective.

I resten af 2025 reduceres togtrafikken med omkring 50 procent, og i 2026 er den største påvirkning af togtrafikken en ca. 3 måneder lang spærring af sporene mod Hinnerup/Langå. I to uger i starten af 2026 vil sporene gennem Aarhus desuden være totalspærret under idriftsættelsen af det nye signalsystem, og der vil i stedet blive indsat togbusser. 

Det udfører Banedanmark i Aarhus i 2025 og 2026:

Omfattende fornyelse af spor, sporskifter, afvanding mv.
Visse mindre hastighedsopgraderinger
Et nyt spor på Aarhus H (spor 8), som muliggør to tog samtidig ved perron i spor 7
En forlængelse af perronerne på Aarhus H, inkl. en afledt flytning af sporskiftezonen uden for perronområdet
Renovering af nuværende cykelparkeringsbro op ad Bruuns Bro
Forskellige broarbejder som skal skabe tilstrækkelig frihøjde til kørestrømsanlægget under en række broer
Opgradering af en større vandledning under Værkmestergade
Udrulning af det nye signalsystem på Aarhus H og på banestrækningerne ind mod banegården
Etablering af kørestrømsanlæg med master, køreledning, mv. på Aarhus H og på banestrækningerne ind mod banegården.
I to uger i starten af 2026 vil sporene gennem Aarhus desuden være totalspærret under idriftsættelsen af det nye signalsystem, og der vil i stedet blive indsat togbusser.

Banedanmark fvm 2025-03-24


 

Foredrag om det danske Postvæsen gennem 400 år

Odsherreds Trafikmuseum inviterer til aften om ”Det danske Postvæsen gennem 400 år”.
Støtteforeningen for Odsherreds Trafikmuseum holder generalforsamling
torsdag 27. marts 2025, kl. 19:15 på museet, Hørve Stationsvej 9, 4534 Hørve.

Efter generalforsamlingen er der som sædvanligt et arrangement. I år vil Ulrik Lindquist fortælle om Post- og Telegrafvæsenets, Post Danmarks og Post Nords 400-årige historie, et aktuelt emne, da Post Nord 6. marts har oplyst, at man slutter med at omdele breve med udgangen af 2025.

Læs mere

OCMP-fvm 2025-03-17


 

Flytningen af DJK’s arkiv sker næsten parallelt med Hovedstadens Letbane

Når flyttebilerne fra JONAS kører afsted med DJK’s arkiv fra Fabriksparken til Vallensbækvej, kører de parallelt med Hovedstadens Letbane, hvor testkørslerne er i gang på en del af strækningen. DJK’s frivillige, der hjælper med flytningen, kører samme vej, og på turen møder man af og til et letbanetog.

Arkivet på Vallensbækvej er i to dele, og i flytteuge 2 er der opsat reoler og udpakket arkiv i stort set alle lokalerne. En stor del af det flyttede arkivmateriale står dog stadig midlertidigt i flyttekasser, i alt ca. 400, men omkring tilsvarende antal kasser er udpakket og sat nogenlunde på plads.

Arkivholdet arbejder mandag-fredag med ned- og udpakning hver dag, mens flyttebilerne kører tirsdag og torsdag. Heldigvis får DJK også hjælp fra JONAS udover selve flytningen. Ellers ville der ikke være pakket flyttekasser nok eller adskilt reoler til at fylde bilerne de to dage.

Under nedpakningen er det ofte svært ikke at stoppe op og se nøjere i de mange arkivmaterialer, men det er tiden ikke til, selv om man fristes til at studere f.eks. ”Vejledning til Forstaaelse af Telegrafen og Telefonen samt Stræknings- og Sporskiftesikringsanlæggene” fra 1903 nærmere.

Nu holder ”flytteholdet” weekend, men fra mandag 17. marts tager holdet atter fat, og hver dag vil der være mellem 5 og 10 DJK’ere på arbejde i de to arkiver.


Dovrebanen åbner igen før påske

Den lukkede jernbanebro på Otta åbner 7. april og trafikken er igen normalt igen på Dovrebanen. 

Link til NRK

fvm 03/14/2025


 

Flere strækninger i Syd- og Sønderjylland gøres klar til nyt signalsystem

Fra 21. marts til 22. april gøres flere strækninger i Syd- og Sønderjylland klar til det nye digitale signalsystem. Det betyder, at flere strækninger i perioden er lukket.

Inden længe overgår strækningerne Bramming-Tønder og Esbjerg-Lunderskov til at køre på det nye digitale signalsystem. Signalsystemet afløser de gamle nedslidte sikringsanlæg og vil på sigt give flere tog til tiden og en mere stabil og effektiv togdrift.

I den kommende måned er der derfor masser af aktivitet omkring jernbanen, så det nye system kan tages i brug. Det betyder, at strækningen fra grænsen ved Tønder til Ribe vil være helt lukket for trafikken mellem den 21. marts og den 22. april. Strækningerne Ribe-Bramming og Esbjerg-Lunderskov er lukkede fra den 11. april til den 22. april.

Det er et kæmpestort og komplekst arbejde der indebærer udskiftning af sporskifter på ni stationer og skifter udstyr i 48 overkørsler. Derefter følger en testfase, inden det nye signalsystem den kan sættes i drift 22. april. Med al den aktivitet i sporet er det ikke muligt at køre tog samtidig og der køres der i stedet togbusser. Ud over spærringerne på jernbanen vil vejtrafikken også flere steder være påvirket, når alle overkørsler på strækningerne skal ombygges.

Det nye signalsystem vil på sigt vil give færre signalfejl og forsinkelser på jernbanen, men erfaringsmæssigt vil der være en periode med ”børnesygdomme, lige efter systemet er taget i brug. 

banedanmark  fvm 2025-03-14